Tamils in Sri Lanka dreigen met gif in thee

ROTTERDAM, 22 SEPT. De Nederlandse douane controleert sinds anderhalve week alle importzendingen verpakte en onverpakte thee op de aanwezigheid van arsenicum. Aanleiding is een dreigement van opstandige Tamils in Sri Lanka dat zij de export-thee zouden hebben vergiftigd. Tot nu toe heeft de Inspectie Gezondheidsbescherming nog geen spoor van arsenicum aangetroffen.

Hoewel nog volstrekt onduidelijk is of de Tamils hun dreigementen hebben uitgevoerd, neemt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de mogelijke besmetting zeer serieus. “Arsenicum is een heel gevaarlijk vergif”, zegt woordvoerster N. Stolk. Hoe lang de controles, die zowel in de doorvoerhavens als aan de grensposten worden uitgevoerd, zullen blijven plaatsvinden, is volgens Stolk nog niet duidelijk. “Zolang de dreiging blijft, zullen we controleren.”

Volgens thee- en koffieproducent Sara Lee/DE is er geen enkele kans dat de Nederlandse consumenten in de thee van Douwe Egberts arsenicum (beter bekend als rattengif) zullen aantreffen. De onderneming brengt geen voorverpakte thee op de markt, maar maakt de theemelange zelf in de fabriek in Joure. Door de controles die nu door de Inspectie Volksgezondheid worden uitgevoerd, is volgens Sara Lee/DE de mogelijkheid uitgesloten dat de aangeleverde thee besmet is.

Sri Lanka staat in Nederland derde op de ranglijst van thee-import. Vorig jaar is er bijna 3000 ton thee (verpakt en onverpakt) in Nederland afgezet. Daarmee bestrijken de producenten uit Sri Lanka ongeveer tien procent van de markt. Indonesië heeft met twintig procent het grootste marktaandeel, gevolgd door Turkije dat zeventien procent in handen heeft.

In Sri Lanka (het voormalige Ceylon) woedt al meer dan tien jaar een burgeroorlog tussen Tamils en Sinhalezen. De Tamils voelen zich al decennia lang achtergesteld door het feit dat hun taal en hun godsdienst officieel niet meer worden erkend. De verzetsbeweging Tamil Tijgers strijdt daarom al jarenlang voor een onafhankelijk Tamil-land, genaamd Elam, op Sri Lanka.