Stagnerende fietsenverkopen houden Union op verlies

De daling van de fietsverkopen op de Nederlandse markt met een kwart heeft Union in Nieuwleusen ook het eerste halfjaar van 1994 weer verliezen opgeleverd. Het bedrijf kwam met 1,53 miljoen gulden in de rode cijfers bij een gelijkblijvende omzet van 50,1 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode van vorig jaar speelde de Overijsselse fietsenfabrikant quitte.

Behalve de Nederlandse markt zakte ook de voor Union belangrijke Duitse markt met 20 procent in. De stagnering van de omzet wordt door de directie ook aangegeven als belangrijkste oorzaak van het halfjaarverlies. Eind vorig jaar rekende het beursgenoteerde bedrijf nog op een verkoopstijging.

Inkrimping van het personeelsbestand in Nieuwleusen en het overbrengen van de acquisitie Jan Janssen bv vanuit Putte naar de hoofdvestiging wisten de verliezen nog enigszins te beperken. Verder wordt de verkooporganisatie van het overgenomen Rivel uit Surhuisterveen samengevoegd met die op het hoofdkantoor. Gezamenlijk moeten die maatregelen leiden tot een halvering van het verlies van 3,9 miljoen gulden dat over 1993 als geheel werd geleden. Bij een gelijkblijvende markt rekent Union op positief resultaat voor het komend jaar.