Roda-verdediger De Kock denkt versterking te zijn voor PSV

KERKRADE, 22 SEPT. Uitgerekend tegen Ajax moest Johan de Kock gisteravond een proeve van bekwaamheid afleggen voor PSV. Een delegatie uit Eindhoven volgde de verdediger van Roda JC op Sportpark Kaalheide vanaf de tribune met het oog op de vacature die is ontstaan door het vertrek van Gica Popescu. De Kock had aanvankelijk zijn handen vol aan Patrick Kluivert en kreeg later in defensief opzicht te maken met invaller Nordin Wooter. Soms maakte hij wat merkwaardige foutjes of kon hij betrapt worden op een slordigheid, maar de eindconclusie mocht zijn dat Kluivert gisteravond zelden gevaarlijk was voor Ajax. Ook omdat De Kock soms de bereidheid toonde over lijken te willen gaan. Hetgeen hij later vergoelijkte door te stellen dat een agressief optreden inherent is aan een tactiek waarin achterin één tegen één wordt gespeeld. “Elke fout kan dan een doelpunt zijn. En ik moest ook nog eens rugdekking geven aan mijn vleugelspelers.”

Een dieptepunt voor De Kock was de gelijkmaker van Ajax die notabene door zijn directe tegenstander werd gemaakt. Op een pass van Finidi liep Kluivert plotseling van hem weg en schoot de bal tot verrassing van doelman Hesp in de korte hoek. “Er werden bij dat doelpunt drie fouten gemaakt”, analyseerde De Kock later. “Finidi had nooit zo vrij mogen opkomen, ik reageerde te laat op Kluivert en Hesp had die hoek moeten afdekken.” Uiteraard zal De Kock, de eenmalige international, niet alleen op deze wedstrijd worden beoordeeld. En dat is voor hem misschien maar goed ook.

PSV heeft voor de opvolging van Popescu vier spelers op het oog: Frank Verlaat (Auxerre), Stan Valckx (Sporting Lissabon), Nico-Jan Hoogma (FC Twente) en Johan de Kock. De kaarten voor de laatstgenoemde liggen gunstig, omdat het overige drietal al een Europa-Cupwedstrijd achter de rug heeft en volgens de regels van de UEFA daardoor dit seizoen niet meer voor een andere ploeg mag uitkomen. Jan Wouters is bovendien erg geporteerd van De Kock omdat hij zijn gebrek aan snelheid kan compenseren. De Kock wil best over zijn kwaliteiten redetwisten. Als hem wordt voorgehouden dat Stan Valckx toch ook snel is op de eerste meters, zegt hij: “Als Stan tegen mij moet lopen op de honderd meter is hij kansloos. Het gaat bij de speelwijze van PSV niet alleen om de eerste meters als verdediger. Tussen de laatste man en het doel ligt vaak een ruimte van vijftig meter.”

Johan de Kock heeft een paar hectische maanden achter de rug. Na de vorige competitie wilde FC Utrecht hem wel ruilen voor de Portugees David Nascimento. Over de transfersommen werden beide clubs het na lang onderhandelen eens: Roda moest vier ton bijleggen op het aantrekken van De Kock die 1,2 miljoen gulden als prijskaartje had gekregen van Utrecht. Nascimento weigerde echter een verklaring te tekenen dat hij afstand deed van 35 procent van de transfersom zoals een clausule in zijn contract bepaalde. De Kock had een dergelijke afspraak ook gemaakt met Utrecht, maar hij besloot wel af te zien van een deel van de vergoedingssom. Nascimento en Roda deden uiteindelijk water bij de wijn en één dag voor de competitie kwam de ruil alsnog tot stand.

De Kock heeft inmiddels een huis gekocht in Kerkrade, is zelfs nog met de verbouwing bezig terwijl hem al weer een nieuwe verhuizing boven het hoofd hangt. “Ach, dat is het leven van een profvoetballer”, haalt hij zijn schouders op. “Het blijft natuurlijk wel raar als je net een vierjarig contract hebt getekend. Maar PSV is een topclub die dit seizoen gaat voor de landstitel. Dat vind ik een geweldige uitdaging. Ik moet ongeveer twee miljoen gulden kosten. Het bestuur heeft mij de toezegging gedaan dat ik weg mag als ik me kan verbeteren.” Overigens zal PSV De Kock in eerste instantie van Roda moeten huren, omdat de KNVB-reglementen verbieden dat een speler binnen één seizoen tweemaal wordt verkocht.

PSV heeft voorlopig alleen contact opgenomen met De Kocks zaakwaarnemer Peter Gerards van de VVCS en het bestuur van de Limburgse club. Als de transfer doorgaat kan Roda JC (lees: geldschieter Nol Hendriks) dus acht ton verdienen op de 'verkoop' van de bijna dertigjarige verdediger. Maar trainer Huub Stevens zit niet op dat geld te wachten. Liever houdt hij De Kock in de gelederen, zelfs voelt hij niets voor een ruil met Erik Meijer zoals wordt gesuggereerd. “Ik ben erg ongelukkig met deze situatie. Maar je kunt dit soort zaken verwachten als je niet tot de top drie van Nederland behoort.” En assistent-trainer Eddie Achterberg: “Ik vind dit in en in triest. We zijn drie maanden bezig geweest met het aantrekken van De Kock. Wellicht helemaal voor niets.” Stevens heeft bij zijn oude werkgever al om opheldering gevraagd en De Mos stelde hem een beetje gerust met de mededeling dat hij op de plek van Popescu eerst nog Van der Gaag en Faber wil uitproberen. De Kock moet lachen als hij dat hoort. “Wint PSV dinsdag van Leverkusen dan zullen ze in Eindhoven een defensieve versterking best kunnen gebruiken.”

    • Erik Oudshoorn