Roda JC-Ajax

De ene woensdag is de andere niet. De ene week stuur je de Europa-Cuphouder met een nederlaag naar huis, de andere week mag je blij zijn dat je een punt wegsleept bij Roda JC (1-1). Is de club uit Kerkrade dus sterker dan AC Milan? Nee, natuurlijk niet. Maar het bestreedt Ajax in tegenstelling tot de Italianen wel op de juiste manier. Met agressief, aanvallend voetbal. En met een verdediging die risico's durfde te nemen.

Ajax kreeg in de eerste helft geen kans om de bal te laten circuleren. Aanvallende initiatieven werden op het middenveld met een sliding of een tackle in de kiem gesmoord. Trainer Louis van Gaal gaf later toe dat Roda in die fase feller in de duels was, maar kon het toch niet laten om te pochen dat zijn ploeg de wedstrijd in de eerste minuten had moeten beslissen. De feiten spraken hem tegen. Behalve de kans die Kluivert verprutste na een voorzet van Overmars, was Ajax zelden gevaarlijk voor het Roda-doel.

Roda zag zijn inspanningen op het slechte veld wel beloond. Een strak schot van Van de Luer wist doelman Van der Sar aanvankelijk nog wel te keren, maar het bombardement dat daarop volgde leidde toch tot een treffer. Van Galen raakte eerst de lat. Van de Luer reageerde met een afzwaaier, waardoor de opgekomen linkerspits Huiberts plotseling in vrije positie kon inschieten (1-0).

Kort na de rust zorgde Ajax onverwachts voor de gelijkmaker. Na een pass van Finidi schoot Kluivert verrassend in de korte hoek. Ajax speelde zonder Ronald de Boer die 's middags buikgriep had gekregen. Toen zijn vervanger Clarence Seedorf niet voldeed, ging Finidi rechtshalf spelen, kwam Overmars rechtsbuiten te staan en viel Van Vossen in als linksbuiten. Het tactische steekspel dat de coaches langs de kant voerden, bewees volgens Van Gaal dat Roda-Ajax een “heel goede competitiewedstrijd” was geweest.