Ouders halen leerlingen van school voor hoogbegaafden

Ouders van drie leerlingen van het European College, een middelbare school voor hoogbegaafden in het Belgische Rekem, hebben hun leerlingen van school gehaald. Volgens hen krijgen hun kinderen op de school, die dit jaar geopend is, nauwelijks les. Ook zou er geen toezicht zijn op de leerlingen, zou lesmateriaal ontbreken en zou de warme maaltijd bestaan uit eten uit blik.

De oprichter van de school, de Nederlandse E. van Schaik, ontkent de aantijgingen van de ouders. “Vorige week was een oriënteringsweek, vandaar dat de gewone lessen nog niet zijn begonnen”, aldus Van Schaik. Volgens haar zou er een hetze gevoerd worden tegen het European College door leerkrachten van de school waar de hoogbegaafde leerlingen vandaan komen. “Zij zijn bang dat er meer leerlingen zullen volgen.” Op de school zitten nu nog twee leerlingen. Volgens Van Schaik staan er zeventien ingeschreven.

Het initiatief om hoogbegaafde kinderen apart les te geven kampte eerder deze maand ook al met tegenslag. Het Vlaamse ministerie van onderwijs besloot het European College niet te erkennen omdat de school inschrijfgeld vraagt. Afhankelijk van het inkomen van de ouders moet 150 tot 600 gulden per maand worden betaald voor de school en 585 tot 1000 gulden als de leerlingen intern zijn. Ook kon de school niet erkend worden omdat niet in het Nederlands wordt gedoceerd. Vanaf het derde jaar moeten de leerlingen in het Engels les krijgen.

    • Birgit Donker