Operatie Schone Handen bereikt modekoningen Italië

ROME, 22 SEPT. Veel Italianen beschouwen hun modekoningen als ambassadeurs waarop ze zonder reserves trots kunnen zijn, maar ook hier duiken vragen over corruptie op nu de Milanese justitie in haar smeergeldonderzoek is aangeland bij prominente modeontwerpers als Versace en Krizia.

Beiden worden ervan verdacht geld te hebben betaald om een grondige belastinginspectie te voorkomen. Maandag is in verband hiermee Santo Versace ondervraagd, de broer van modeontwerper Gianni Versace en zakelijk leider van het familiebedrijf. Dinsdag werd bekend dat vorige week Krizia zich heeft gemeld bij officier van justitie Antonio di Pietro, de gangmaker achter de smeergeldonderzoeken.

“Dit is een andere fase”, zegt de stiliste Laura Biagiotti. “Het moet niet worden verward met de steekpenningen. Dit gaat over een administratieve jungle.” In dit gedeelte van het onderzoek schone handen is eerder ook de Fininvestgroep van premier Silvio Berlusconi betrokken geraakt.

Krizia heeft volgens de Corriere della Sera hetzelfde verteld als andere ondernemers voor haar. De Guardia di Finanza, een soort fiscale recherche, had gedreigd met een langdurige en grondige controle van de boeken. Gezien de ingewikkeldheid van de Italiaanse belastingwetgeving zouden ze hier zeker wat hebben gevonden, maar justitie vermoedt dat veel ondernemers zonder problemen hebben betaald om zo ontdekking van hun belastingfraude te voorkomen.

Volgens Krizia kwam er in 1990 een grote groep controleurs haar bedrijf binnen, die duidelijk maakten dat er een langdurige controle zat aan te komen als ze niet 300 miljoen lire betaalde, indertijd ongeveer 450.00 gulden. Krizia heeft Di Pietro verteld dat ze uiteindelijk heeft betaald na vergeefse protesten.

De inspecteurs kwamen zelf met een oplossing toen Krizia vertelde dat zij geen zwart fonds had waaruit de steekpenningen konden worden betaald. Ze noemden een bedrijf in Gibraltar dat rekeningen zou uitschrijven voor nooit uitgevoerd marktonderzoek in het buitenland. Vermoed wordt dat dit bedrijf een sleutel biedt voor andere belastingschandalen.

De leider van de inspecteurs bij Krizia was kapitein Carlo Capitannucci, die al een paar maanden gevangen zit op verdenking van afpersing. Versace heeft geen officiële mededelingen gedaan over het justitiële onderzoek, maar Gianni Versace had afgelopen weekeinde kritiek op Di Pietro en zijn collega's. “De inquisitie heeft haar rol vervuld, en het was een manier van werken die prachtig heeft gefunctioneerd. Maar nu is het genoeg. Ze moeten ons laten werken”, zei Versace in Berlijn bij de opening van een tentoonstelling van zijn ontwerpen.

De afgelopen dagen zijn ook andere ondernemers ondervraagd wegens omkoping van de Guardia di Finanza, onder wie de financier Roberto Vitale en de juwelier Gianmaria Buccellati. Volgens modekoning Giorgio Armani is het geen wonder dat de justitie ook in de modewereld terecht is gekomen. “De mode maakt deel uit van de ondernemerswereld”, zei Armani. Andere ondernemers hebben erop gewezen dat er nooit een nauwe band heeft bestaan tussen de politiek en de modewereld en dat de mode voor haar succes ook niet afhankelijk was van met smeergeld te kopen politieke steun. “In de mode heeft iedereen zijn eigen weg gebaand, zonder politieke hulp”, zei Laura Biagiotti. “Het grote succes van het made in Italy is helemaal van ons. De regering heeft onze sector nooit de helpende hand geboden. Ik ben ervan overtuigd dat de mode vrij is van steekpenningen.”

    • Marc Leijendekker