Ontkenning Holocaust misdrijf in Duitsland

BONN, 22 SEPT. Ontkenning van de Holocaust, de zogeheten 'Auschwitz-leugen', wordt binnenkort in Duitsland een misdrijf, waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat. Dit is onderdeel van een nieuwe anti-misdaadwet, die vooral tegen het neo-nazisme en tegen de georganiseerde misdaad is gericht en die gisteren door de Bondsdag werd aangenomen. Voorts wordt een bestaand verbod op gebruik van nazi-ssymbolen uitgebreid tot leuzen en merktekenen die lijken op nazi-symbolen. De Bondsraad zal morgen over het voorstel stemmen en het, naar wordt aangenomen, aanvaarden.

De Israelische onderminister van buitenlandse zaken Jossi Beilin, die in Bonn op bezoek is, noemde de Duitse maatregel “zeer belangrijk”. “De ontkenning van de Holocaust wordt tot onze spijt steeds minder ongebruikelijk, niet alleen in Duitsland maar ook in andere delen van de wereld.” Dat de 'Auschwitz-leugen' nu een misdrijf wordt, achtte hij een opvoedkundige boodschap voor de Duitse jeugd, “die ver af staat van de angstwekkende gebeurtenissen van het verleden”.

Het anti-misdaad-pakket omvat voorts een omstreden bepaling die politie en openbaar ministerie in staat telt gegevens te gebruiken die door de Duitse inlichtingendienst, de BND, zijn verzameld. De sociaal-democratische oppositie verzette zich hier oorspronkelijk tegen, omdat op deze wijze de tot dusverre strikte scheidsmuur tussen politie- en spionagewerk zou worden afgebroken. In de huidige versie worden werkwijze en werkterrein van de BND aan beperkingen onderworpen. De Bondsdag heeft gisteren plechtig verklaard dat de Duitse militairen géén moordenaars zijn. Deze verzekering volgde op een zeer controversiële uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe dat stickers met de tekst “Soldaten zijn moordenaars - Kurt Tucholsky” veroorloofd achtte.

De centrum-rechtse meerderheid binnen de Bondsdag aanvaardde een motie volgens welke de stickers “kunnen leiden tot aanzienlijke misverstanden en verkeerde interpretatie in de publieke opinie”. De sociaal-democratische oppositie onthield zich van stemming. (AFP, Reuter)