Muis (2)

Mary Dejevsky's ervaringen met een nieuw merk computer op haar werk doen vermoeden dat zij de bestaansreden van de 'muis' niet kent. De muis werd in 1964 geboren. De schepper ervan was Douglas C. Engelbardt, een electronicus verbonden aan het Stanford Research Institute in de V.S. De doopnaam van de muis luidde: 'X-Y Position Indicator for a Display System'. Het prototype, de oermuis, was gebaseerd op een baksteen met een pen en bestond uit een vierkante behuizing rijdend op twee wieltjes.

Engelbardts drijfveer was de volgende: 'Wij besteden enorm veel geld aan disciplines die gericht zijn op het begrijpen en het temmen van atoomkracht. Waarom zouden wij niet kunnen overwegen een discipline te ontwikkelen die gericht is op het begrijpen en temmen van 'neurale kracht'?'

Immers, het toetsenbord van een personal computer bestaat in feite uit drie delen (het schrijfmachine-toestenbord, het numerieke toetsenbord rechts én de rij functie-toetsen bovenaan). Samen met de SHIFT-, CTRL- en ALT- toetsen kan op die wijze een totaal van ongeveer 250 toetsen worden gebruikt. Van het tekstverwerkings-programma 'WordPerfect' is bekend dat er tientallen toetsen-combinaties nodig zijn voor het uiteindelijke resultaat.

Om aan die onoverzichtelijke hoeveelheid van betekenissen voor de toetsen een einde te maken, is dus de muis uitgevonden. Overigens mag bekend worden geacht dat er verschillende programma's bestaan, die het mogelijk maken de Windows-iconen eventueel een vrouwvriendelijker uiterlijk te geven. Al naar believen kan de gebruiker een koekepan of garde ontwerpen...

    • G. Schultz