Muis (1)

Mary Dejevsky, journalist bij The Independent, meent dat het gebruik van de computermuis typisch iets voor mannen is (NRC Handelsblad, 13 september). Observatie van een groep pyschologie-studenten in een computerzaal kon deze stelling niet bevestigen. Anders dan haar artikel suggereert, is Dejevsky bovendien geenszins verplicht een muis te gebruiken. De Apple-gebruikersinterface kan zowel met de muis als met toets-combinaties worden bestuurd. Wil ze haar bestanden in subdirectories kunnen opbergen zonder haar handen van het toetsenbord te halen, dan bestaat er voor Apple-computers een handig hulpmiddel - DiskTop; vergelijkbaar met Norton Commander onder DOS.

Overigens is het maar de vraag of het wel verstandig is de tien vingers altijd boven het toetsenbord te laten zweven. Repetitive Strain Injury ligt dan op de loer. Juist het afwisselend gebruik van muis en toetsenbord zou weleens een hoop RSI-klachten kunnen voorkomen.

    • Erik Paul van den Muijzenberg