Michael Jackson wordt niet vervolgd, zaak blijft open

LOS ANGELES, 22 SEPT. De officieren van justitie in Los Angeles en Santa Barabara hebben gisteren verklaard geen strafvervolging in te stellen tegen popzanger Michael Jackson wegens vermeend seksueel misbruik van een nu 14-jarige jongen. De jongen beschuldigde de nu 35-jarige Jackson vorig jaar zomer, maar weigert nu te getuigen tegen Jackson, die met hem een financiële regeling van vele miljoenen dollars heeft getroffen om een civielrechtelijke procedure af te kopen. De advocaat van de jongen ontkende dat hij een deal had gesloten met Jackson. De jongen zou alleen weigeren te getuigen omdat hij de zaak achter zich wil laten.

Maar de officieren van justitie benadrukten dat Jackson door het uitblijven van strafvervolging niet is vrijgepleit: de zaak is voor hen niet gesloten en blijft nog vijf jaar open, voor het geval de jongen van gedachten verandert, zoals zij zeiden te hopen.

De officieren van justitie zeiden dat ze naast deze zaak ook nog een onderzoek hebben ingesteld naar beschuldigingen van mogelijk seksueel misbruik door Jackson van minstens twee andere kinderen, die eveneens weigeren te getuigen. Het ene kind is nu in psychotherapie, het andere woont buiten de VS. De advocaat van Jackson zei liever te hebben gezien dat Jackson onschuldig was verklaard.

In een reactie liet Jackson zelf weten dankbaar te zijn dat het onderzoek tot een eind is gekomen en dankte zijn familie, vrienden en fans die hem trouw waren gebleven en geloofden in zijn onschuld. Jackson, die altijd heeft volgehouden het slachtoffer te zijn van afpersing, zei ook samen met zijn nieuwe echtgenote Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley, vooruit te kijken en een gezin te stichten.