Massaal protest tegen ophanging

AMSTERDAM, 22 SEPT. Bij Amnesty International zijn honderden telefoontjes binnengekomen van mensen die bij de Singaporese autoriteiten willen protesteren tegen de ophanging van de Nederlandse zakenman J. van Damme. De mensenrechtenbeweging is gisteren een wereldwijde campagne begonnen in een laatste poging Van Damme van de strop te redden.

“Het faxapparaat in het kantoor van de Singaporese president is verstopt, daar komt niets meer door. We zeggen nu tegen mensen dat ze een telex moeten sturen”, aldus een woordvoerder van Amnesty. Op het hoofkantoor in Amsterdam stonden de telefoons vanochtend vroeg al weer roodgloeiend. Amnesty overwoog al eerder een beroep op de autoriteiten in Singapore te doen, maar zag daar vanaf omdat zo'n actie nadelig zou kunnen uitpakken voor Van Damme. Nu de datum van de executie vaststaat, heeft hij niets meer te verliezen, aldus Amnesty.

De Wereldraad van Kerken, waarbij ruim 300 protestantse en orthodoxe kerken zijn aangesloten, heeft Singapore verzocht af te zien van uitvoering van het doodvonnis “omdat we geloven dat elk leven heilig is”. Ook de socialisten in het Europees Parlement, de grootste fractie, willen ophanging voorkomen.