Markttechnisch herstel duwt beurs index iets omhoog

AMSTERDAM, 22 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs viel vanochtend bitter weinig te beleven. Bij betrekkelijk geringe handel schommelde de Amsterdam EOE-index (AEX) binnen een krappe bandbreedte van slechts één punt rond het slot van gisteren. Omstreeks 12.00 uur noteerde de beursthermometer slechts 0,12 punt hoger op 401,21.

AMSTERDAM Handelaren spraken van een puur markttechnisch koersherstel. Van een levendige handel was vanochtend geen sprake. Nerveus geworden door de heftige koersschommelingen eerder deze week, stelden particuliere beleggers zich aan de zijlijn op. De meeste handel kwam voor rekening van professionele marktpartijen (institutionele beleggers, handelaren en commissionairs). Aanleiding tot de fractionele verbetering vormden koersstijgingen op de obligatiemarkt en hogere noteringen op enkele Europese beurzen. De beurzen in Parijs en Londen openden iets hoger, Frankfurt startte begon iets lager.

De jongste dertigjarige staatslening trok 43 basispunten aan op 93,38 gulden. Daarentegen leverde de jongste tienjarige lening een dubbeltje in op 97,20. Beleggers in Amsterdam moesten vanochtend op eigen koers varen. Richtinggevend economisch- of bedrijfsnieuws was er niet of nauwelijks.

Bij de internationals ging Koninklijke Olie 2 gulden lager naar 185 gulden, een daling die vooral werd ingegeven door het gisteren lager geëindigde Wall Street. Procentueel gezien de grootste verliezer was Nedlloyd, die 1,60 gulden omlaag tuimelde op 59,10 gulden. Pakhoed voegde 1,40 gulden toe op een koers van 48, een winst van krap drie procent. Een ander fonds dat zich enigszins aan de algehele apathie onttrok was Stork dat voor 44,80 van de hand ging, een stijging van 1,10 gulden.

De handel op de Europese wisselmarkten in de dollar is vandaag begonnen met een nauwelijks veranderde koers. In Amsterdam stond de Amerikaanse munt om 10.00 uur op 1,7335 gulden tegen 1,7350 gulden aan het eind van de handel van woensdag. Handelaren zien met belangstelling uit naar wat Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken, later op de dag heeft te melden wanneer hij de bankencommissie van de Amerikanse Senaat toespreekt.

Het pond sterling was lager met een koers van 2,7315 gulden. Woensdag was de Britse munteenheid de markt uitgegaan op 2,6360.

NEW YORK De effectenbeurs van Wall Street was ook gisteren in mineur, zij het niet zo sterk als de dag ervoor. Het Dow Jones-industrie koersgemiddelde van de 30 geselecteerde fondsen ging omlaag met 17,49 punten tot 3.851,60. Dinsdag bedroeg de daling van de graadmeter bijna 68 punten.

Het effect van het dinsdag bekendgemaakte tegenvallende handelstekort van de Verenigde Staten was ook vandaag nog steeds merkbaar.

De obligatiekoersen gingen naar beneden, met in hun kielzog de meeste aandelenkoersen. Verder wordt het uitblijven van een stijging van de dollarkoers door veel handelaren gezien als een negatieve factor. Een reeks van door de computers gestuurde verkoopprogramma's versterkte de neergaande gang van zaken.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs was het vandaag een tamelijk rustige dag. In het zicht van de beurssluiting op de nationale feestdag die vrijdag in Japan wordt gevierd, liepen de aandelenkoersen licht omlaag. Het Nikkei-225 koersgemiddelde daalde met 51,71 punten tot 19.833,67.