Mah Jong-toernooi

Wie rummikub of jokeren maar flauwe spelletjes vindt kan 24 sept in het Wijkgebouw Post West (Tidemanstraat 80 in Rotterdam) het Nederlands Kampioenschap Mah Jong bezoeken. Dit op rummikub lijkende maar ingewikkeldere Chinese spel wordt in Nederland door naar schatting 15.000 mensen beoefend. In China hebben de 144 benen of bamboe stenen van het Mah Jong spel de keizerlijke elite - na 1880 ook Chinezen uit lagere klassen - al sinds de zesde eeuw voor Christus aangenaam bezig gehouden. De populariteit van Mah Jong (letterlijk: mussen) heeft zich in 1920 via de Verenigde Staten naar Europa verspreid. Menige Chinees heeft kapitalen vergokt aan de Mah Jong tafel en daarom hebben de communistische autoriteiten het spel jarenlang verboden. In Nederland wordt het spel volgens de Chinese regels gespeeld. Drie tot vier spelers maken combinaties met veertien stenen, die orientaalse namen als De Dertien Wezen en De Drie Wijzen dragen. Tachtig spelers kunnen zaterdag van 10u30 tot 19u series van seizoenen, bamboes en rode draken leggen teneinde de titel van beste Mah Jong-speler van Nederland te behalen. Wie mee wil doen kan bellen naar Frans Schermer van de Eerste Nederlandse Mah Jong Vereniging (ENMV), 010-4158674.