Luxan: afslanking is onontkoombaar

Luxan, fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen in Elst, moet opnieuw afslanken om het voortbestaan van het bedrijf veilig te stellen. Vermindering van het personeelsbestand is onontkoombaar, zo bericht het bedrijf, onderdeel van de Cebeco-Handelsraad. Eind volgende maand krijgt de ondernemingsraad een uitgewerkt reorganisatieplan, zo heeft de directie bekend gemaakt. Luxan heeft nu nog 157 medewerkers in vaste dienst. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van ruim 100 miljoen gulden. Volgens directeur M.G. Bastiaansen maakt het bedrijf al enige jaren nauwelijks winst. Voor dit jaar verwacht het een verlies van circa 400.000 gulden.

Luxan kampt al jaren met een krimpende afzetmarkt. Het bedrijf is voor twee derde deel van de afzet afhankelijk van de Nederlandse akkerbouw, een derde wordt buiten de grenzen gesleten. Zowel in Nederland als daarbuiten heeft Luxan te maken met concurrenten als Agrevo, Bayer, Ciba, DuPont, Rhône-Poulenc en Zeneca.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen daalt de afgelopen jaren gestaag. Volgens Bastiaansen is het gebruik daarvan in enkele jaren tijd met zeker 40 procent gedaald. Op de internationale markt is bovendien sprake van scherpe concurrentie en gestegen kosten. Zo zijn de kosten van een officiële registratie van een middel de afgelopen twee jaar vijftien maal zo hoog geworden en vergen veilige opslag en milieumaatregelen hoge investeringen. Deze ontwikkelingen maken volgens de directie een aanpassing onontkoombaar. Het bedrijf voerde in 1987 en 1991 ook reorganisaties door.