Kinderagenda

Forten

Provincie Utrecht, sept.

In de tijd zonder helikopters en straaljagers werd water in Nederland ingezet als verdediging tegen de vijand. Je liet gewoon een gedeelte van het lage land onder water lopen - inunderen noemen ze dat - en hoopte dan dat de tanks en andere voertuigen in de modder bleven steken. En zelf kon je hoog en droog vanuit een strategisch gelegen fort op de tegenstanders mikken. Met dit idee werden er nog in de vorige eeuw bij de Nieuw Hollandse Waterlinie in de provincie Utrecht twintig forten gebouwd, vooral om Noord- en Zuid-Holland te beschermen. De forten hebben nu geen nut meer en worden soms als opslagplaats gebruikt of aan de natuur overgelaten. Tot eind september is het fortenmaand in Utrecht en zijn er veel van die verdedigingswerken te bezichtigen. Op 24 sept is fort Nigtevegt (1903) aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij Abcoude geopend en fort Abcoude. Je kunt daar tussen 10 en 16u gratis meedoen aan historische en natuur-excursies. Normaal zijn deze forten voor publiek gesloten. Inl 02946-1250. Ook in andere forten kun je bekijken hoe de soldaten daar vroeger leefden en sliepen in de bomvrije kazernes zoals oa in fort Honswijk te Schalkwijk, fort De Bilt en Lunetten 1 en 2 bij Utrecht, en fort Ruigenhoek bij Maartensdijk. Fort Rijnauwen bij Bunnik ligt in een rust/natuurgebied en daar mogen alleen kinderen ouder dan 10 jaar in. Inl bij de VVV's. Voor informatie over alle forten in Nederland kun je bellen met de stichting Menno van Coehoorn, 030-312230.

Kinderkunst

Groningen, t/m 28 okt.

Picasso is natuurlijk ook ooit als kind begonnen, maar toen kon hij al prachtig tekenen. Kindertekeningen van hem, maar ook van bijvoorbeeld Vincent van Gogh, Salvador Dali, Paul Klee en de Nederlandse kunstenaar Pyke Koch zijn vanaf 24 sept te zien in het Groninger Museum. Children's Art 1994 heet de tentoonstelling waar ook honderden tekeningen van kinderen uit de hele wereld en uit verschillende perioden te zien zijn.

Er zijn onder meer tekeningen uit kinderkunstmusea van Oslo, Jerusalem en Praag, Nederlandse tekeningen gemaakt voor kinderen in Afrika, tekeningen uit het oorlogsgebied Joegoslavië, uit Zaïre, Peru en Bangladesh. Op za en zo, en in de herfstvakantie ook op do en vrij zijn er 'wurkshops' (zo noemen ze dat) waar onder je leiding jouw ideeën over 'dromen', 'feest' of 'muziek' op papier mag uitdrukken.

Er is ook een tekenwedstrijd, daarover staat alles in de manifestatiekrant die je kunt aanvragen bij de Children's Art Foundation (050-719600) als je de krant niet op je school of in de bibliotheek hebt zien liggen. Als je vindt dat je ouders wat meer moeten weten over kindertekeningen kun je ze naar het symposium sturen op 7 en 8 okt of naar de lezingen op dinsdag en donderdag-avond (Entree ƒ 10). Je kunt de tentoonstelling zien van di t/m vrij 14-20u en za en zon 10-18u en op die tijden en ook binnenlopen in de kinderkunstwerkplaats. Toegang t/m 15 jaar ƒ 2,50, vanaf 16 ƒ 5. Groninger Museum, Praediniussingel 59, Groningen. Inl 050-719600.

Indianendag

Spaarnwoude, 25 sept.

Hoe je tegen cowboys moet vechten leer je er niet, maar je komt op de Indianendag bij het recreatiegebied Spaarnwoude wel veel te weten over de manier waarop de Indianen leefden. Zij hadden veel eerbied voor de natuur en gebruikten die op een milieuvriendelijke manier. Daar kunnen wij (en de cowboys) nog wel iets van leren. Op de Indianendag kun je als Indiaan worden geschminkt, dus het is wel leuk als je vast verkleed gaat.

Als je dan ook nog een wigwam of een tent meeneemt, dan kan er een groot Indianendorp worden gebouwd. Je leert hoe je een pijl en boog moet maken, en een hoofdtooi en fluitjes. Verder kan je verven op steen, zoals de Indianen tekeningen in grotten maakten en je leert behalve sporen te herkennen ook hoe je Indiaanse tekens moet ontcijferen. De gratis Indianendag wordt 25 sept van 11-17u gehouden bij informatiecentrum Vreeburg, Kerkweg 15 in het recreatiegebied Spaarnwoude. Het centrum is vanaf Haarlem met auto of fiets te bereiken via Penningsveer, vanaf Velserbroek via Spaarndam en vanaf Amsterdam via Halfweg. Inl 023-382424.

Modeltreinen

's-Hertogenbosch 23-25 sept.

Het mooiste wat er op het gebied van modelsporen is gemaakt is te zien op Rail '94 zeggen ze zelf een beetje opschepperig. Maar dat kan best, want deze Internationale Modelspoor Expositie viert feest omdat ze voor de vijfde keer een grote show organiseren, waarop dit keer alle Europese fabrikanten hun complete programma van treinen, transformatoren, rails, landschappen en andere 'stoffering' als huizen, bergen, auto's en mini-mensjes laten zien. Bovendien doen er 1000 modelspoorhobbyisten mee.

Sommigen hebben hun mooiste modelsporen meegenomen, waaronder een nagebouwd model van de spoorweg langs de Spaanse kust bij Barcelona, een spoor met hoge snelheidstreinen, Franse landschappen en rangeerstations, Alpenlandschappen, een industrieterrein en een typisch Nederlands landschap. Dat wordt allemaal tentoongesteld van 23 t/m 25 sept in de Brabanthallen op ruim 17.000 vierkante meter. Hoeveel voetbalvelden dat zijn moet je maar aan je vader vragen, maar misschien kun je je voorstellen hoe groot dat is als je weet dat je bijna 38 miljoen legostenen nodig hebt als je die oppervlakte wilt bedekken.

Op zondag 25 sept laat de NS het echte spoormateriaal op het station van 's-Hertogenbosch zien, zoals een autoslaaptrein en de allernieuwste dubbeldekker. De Spoorwegen verkopen voor die dag een combikaart voor beide evenementen, daarvoor kun je naar het plaatselijke station bellen. Op alle expositiedagen is er een pendeldienst met antieke autobussen tussen het station en de Brabanthallen, waar Rail '94 wordt gehouden. Diezekade 2, 's-Hertogenbosch. Toegang 6 t/m 12 jaar ƒ 7,50, volwassenen ƒ 15, 65+ ƒ 12,50. Inl 073-293911.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar: NRC Handelsblad Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.