Kano-wereld niet bang voor Dutchies

MEXICO-STAD, 22 SEPT. De Nederlandse kanovaarders waarschuwen de buitenlandse tegenstanders. Voor het toernooi om de wereldkampioenschappen in Mexico-Stad hebben de vier deelnemers zich voorzien van een speciaal T-shirt. Beware of the Dutchies, luidt de tekst.

Vooralsnog behoeven weinig prominente kanolanden zich zorgen te maken. De kanovaarders mogen praatjes op hun hemd hebben, veel verder dan een halve finaleplaats is het perspectief op het water van Xochimilco niet. Jean-Paul Sits en Marc Weyzen vormen geen uitzondering. Het K2-duo bereikte op de eerste dag de halve eindstrijd op de duizend meter. “De eerste 500 meter hebben we op reserve gevaren”, zei Sits. “Daarna zijn we gaan knallen. Dat ging gemakkelijk. Dit was duidelijk de beste herkansing.”

Net als in het recente verleden is op de baan van Xochimilco, waar in 1968 op olympisch niveau werd gevaren, een plaats bij de halve finale al heel wat. De Nederlandse Kano Bond, met 350 wedstrijdvaarders, heeft wel ambities maar absoluut geen geld. Wie interesse had in de vervuilde lucht van de miljoenenstad mee te varen, moest daarom een eigen bijdrage van vijfhonderd gulden op tafel leggen.

De komst van bondscoach Irene Pepinhege heeft aan de amateuristische opzet niet veel veranderd. De Duitse verricht haar werkzaamheden op basis van vrijwilligheid. Toch behaalde ze met haar junioren verdienstelijke resultaten. Voor oudgedienden als Sits en Weyzen waren die onvoldoende om van de kwaliteiten van de 53-jarige coach overtuigd te raken. Sitz en Weyzen hebben een onwrikbaar vertrouwen in hun coach Robert Berger.

Terwijl de andere twee Nederlandse deelnemers, Nicole Bulk en Lisette Veltman, met Pepinhege wekenlang verbleven in het trainingscentrum Valle Bravo, op 140 kilometer van Mexico-Stad, troffen de mannen hun voorbereidingen op hoogte in Californië. Het trainingsprogramma van Berger bereikte hen per fax.

De stage stelde de K2 in de gelegenheid te wennen aan de hoogte van 2200 meter boven de zeespiegel, omdat aanpassing aan de ijle lucht minstens tien dagen vergt. Mede door de steun van NOC*NSF konden zij aan die voorwaarden voldoen. (ANP)