Hooggeprezen Ronaldo tegen Sparta slechts een enthousiaste draver met Torinstinkt; Straatvoetballers zetten miljoenenclub voor schut

ROTTERDAM, 22 SEPT. Een verschil in begroting tussen twee voetbalclubs betekent nog niet per definitie verschil in kwaliteit. Een verschil in marktwaarde tussen voetballers betekent nog niet per definitie een verschil in talent. Op de lange duur zullen dergelijke verschillen wel tot uitdrukking worden gebracht op de ranglijst. Maar zelfs een volslagen leek zou gisteravond in Rotterdam niet hebben kunnen zien dat PSV over aanzienlijk meer geld beschikt dan Sparta.

Zo speels en balvaardig als de Spartanen zich toonden, zo chaotisch en gebrekkig bewogen de PSV'ers zich over het veld. Niet de hooggeprezen Ronaldo en zijn secondant Nilis brachten de toeschouwers in vervoering met hun acties, maar spelers als Dennis de Nooijer, Milco Pieren, Gilbert Taument en Arjan van der Laan. Een stel straatvoetballers met bluf en techniek, die de zogenaamd talentrijke PSV'ers regelmatig voor schut zette.

En dan Dennis de Bruin. Wie? Dennis de Bruin. Deze 23-jarige sobere voorstopper, die pas een jaar professional bij Sparta is, liep bijna anderhalf uur lang de Braziliaan Ronaldo voor de voeten, zonder een overtreding te maken. Droog pakte hij de PSV-spits de bal af, alsof hij nog nooit van de wonderen van Ronaldo had gehoord.

Een week geleden riep de trainer van Bayer Leverkusen, Stepanovic, nog dat Ronaldo door niemand uit te schakelen is en riep de trainer van PSV, De Mos, dat hij nog nooit zo'n goede spits had gezien. Aan de mening van trainers zou minder waarde moeten worden gehecht. Ze overdrijven altijd, vooral als de belangen van hun eigen winkel in het geding zijn. Eigen waarneming in het geval Ronaldo leert dat deze Braziliaan ondanks enkele schitterende vertoningen de laatste weken nog allerminst bovenaardse allure heeft.

Bij PSV willen ze anders doen geloven. De publiciteitsmachine draait op volle toeren om de lastpost Romario te doen vergeten en de media hollen slaafs mee. Maar Ronaldo is echt nog geen schim van Romario, bij wie sluwheid gepaard ging met een fantastische, bijna ongeëvenaarde techniek. Zijn opvolger bij PSV is een enthousiaste draver met Torinstinkt en een beperkt aantal, zij het prachtige en snelle passeerbewegingen.

De Braziliaan wordt niet omringd door veel groot talent. Mede daarom werd hij gisteren weinig aangespeeld. Maar wanneer hij de bal had, liet hij zich te veel leiden door enthousiasme, ging hij alleen op avontuur en werd hij eenvoudig van de bal gezet door ene Dennis de Bruin.

Ronaldo is pas achttien. En hij scoorde. Maar of dat nu zijn klasse was of een fout van de Sparta-verdediging met doelman Metgod in de hoofdrol, zou een punt van discussie kunnen zijn. Een feit is dat hij wéér scoorde en laten we maar aannemen dat vooral daarvoor zoveel miljoenen voor hem zijn betaald.

Genoeg over Ronaldo. Zoveel aandacht verdient hij niet na zijn spel van gisteravond. Meer aandacht zou moeten uitgaan naar de andere PSV'ers, van wie de meesten allerminst aantoonden waarom zij voor een kampioenskandidaat spelen. In de verdediging maakte Van der Gaag na een lange periode van blessures en ziektes zijn rentree. Met de als een bejaarde spelende Wouters vormde hij zeker geen solide verdedigersduo. Hun handelingssnelheid liet nogal te wensen over. Maar dat PSV met ene Johan de Kock, die van Roda gehuurd zou moeten worden, uit de defensieve problemen komt, is een misvatting.

Van der Gaag had een moeilijke avond tegen Dennis de Nooijer, die hij nog kent uit zijn periode bij Sparta, een spits bovendien die zich de bal niet laat afpakken, kapt en draait en en passant zijn tegenstanders de bal tussen de benen doorspeelt als gold het een oefenpartijtje. De Mos noemde hem “al langer een van de beste spitsen van Nederland”. Maar we weten intussen dat trainers graag overdrijven wanneer hun eigen winkel in het geding komt. Toch heeft hij in dit geval niet helemaal ongelijk. Want de acties van deze De Nooijer zijn vaak een lust voor het oog.

De Mos' collega Berger heeft voor een trainer een realistische kijk op de wedstrijd. Dat heeft de voormalige kroonprins onder de trainers wel geleerd tijdens zijn wisselvallige avonturen bij clubs als Utrecht, Groningen, Fortuna en Dordrecht. Hij onderging de complimenten van De Mos over het spel van Sparta als een vorm van collegialiteit. En vertelde vervolgens met gepaste trots onder de indruk te zijn van de mentale kracht van zijn spelers.

Tegen Twente en RKC verloor de ploeg in de slotfase punten, waardoor Sparta nog steeds een staartclub is. Geen positie die goed is voor het zelfvertrouwen. Maar met de broertjes De Nooijer, Van der Laan, Pieren, De Bruin (allen uit de Sparta-school) en Taument (weggestuurd bij Excelsior), gesteund door de ouderen Van den Berg, Jalink, Veldman en Groenendijk moet Berger in staat zijn minimaal tot de middenmoot van de ranglijst te reiken.

Het is jammer dat dergelijke talentrijke elftallen geen lang leven beschoren zijn. Volgend jaar staan de rijkere clubs weer te dringen voor de deur van Het Kasteel om goede sier te kunnen maken met de produkten van de Sparta-school. Sommigen komen bij een topclub dan niet verder dan wisselspeler. Bij hun eigen, bescheiden club zouden ze meer tot hun recht komen. Al was het alleen maar om te laten zien hoeveel waarde Sparta heeft voor het commerciële voetbal.

    • Guus van Holland