Het spookt in de Euregio; Met Willem de Ridder op Sagensafari

Voor woeste, onontgonnen gebieden hoef je niet naar verre, exotische landen.Ga met de stem van een onzichtbare gids het geestenrijk van Oost-Nederland in, waar gekwelde schimmen en witte wieven de eenzame automobilist op zijn weg begeleiden.

De prijs van een tweedaags arrangement in Overijssel is ƒ 199 per persoon op basis van volpension. Voor informatie en boekingen inl 05468 - 28345.

Het driedaagse arrangement in Gelderland kost ƒ 275 per persoon op basis van volpension. Voor informatie en boekingen inl 085- 333100. Kinderen krijgen bij beide arrangementen korting.

In Gelderland en Overijssel zijn auto's gesignaleerd met een vork op het dashboard. Het is maar de vraag of ze er in die contreien vreemd van opkijken, want afgaande op de verhalen zijn ze gewend aan wonderlijke toestanden.

Zo wordt verteld dat in de Patriottentijd op kasteel Twickel in Delden een bode diende die heel hard kon lopen. Wanneer de kasteelheer en zijn familie per rijtuig naar een kasteel in de buurt reden, bleef hij nog even achter om ze later hardlopend in te halen. Bij aankomst van het gezelschap had de bode de thee al klaar. Later is hij op verdenking van spionage doodgeschoten en in de buurt begraven. Hij zou nog regelmatig in de gedaante van een zwarte hond rondspoken.

Over dominee G.J. Buekers, in de jaren 1807-1853 predikant en bijenhouder in Rekken, gaat het verhaal dat hij op een zondag in het voorjaar op de kansel stond, toen hij de moerbij hoorde zingen ten teken dat zijn bijenvolk zou gaan zwermen. Hij brak zijn preek af, gaf de gemeente een lange psalm op en ging achter zijn bijen aan om ze te vangen en in een nieuwe korf op te bergen. Vervolgens keerde hij terug en maakte zijn preek af of er niets was gebeurd.

Zo zijn er nog wel meer sterke verhalen en wonderlijke sagen: over helderzienden, witte wieven, dwaallichten, roofridders, spoken, heksen en de duivel. Ze spelen zich allemaal af in de Euregio, de grensstreek van Twente, de Achterhoek, Bentheim en Münsterland.

Twee jaar geleden verscheen op initiatief van de plaatselijke VVV's en hun Duitse collega's een boekje met plaatselijke sagen. Sinds kort maakt het boekje deel uit van twee meerdaagse arrangementen: een tweedaagse Sagensafari vanuit Twente of een driedaagse vanuit de Achterhoek. Gids is Willem de Ridder, of beter gezegd de stem van de 'meesterverteller' op een cassette die je in een autocassetterecorder moet stoppen.

Mensen die naar De Ridders bezwerende stem luisteren zijn in staat tot gekke dingen, zo bleek bij twee radiouitzendingen voor de VPRO in 1978. Duizenden luisteraars van de Doodsangstescapade en de Grote Oto Derby stapten toen in het holst van de nacht in hun auto om zich door De Ridder via de radio naar een onbekende bestemming te laten dirigeren. Opstoppingen, opstootjes en Kamervragen waren het gevolg.

Met op de achtergrond de zweverige klanken van een ambientmuziekje vraagt De Ridder nu op een kennismakingscassette hem te vertrouwen en je in het onbekende te storten door, zonder precies te weten waarheen, met hem mee te gaan op een avontuurlijke tocht door de Euregio. Volgens hem hoef je voor woeste, onontgonnen gebieden niet naar verre, exotische landen. Ook in het geïndustrialiseerde Nederland, waar de natuur een aangeharkte tuin heet te zijn, heb je gebieden zonder stoplichten en ANWB-borden, smalle zandpaden zonder tegenliggers, doodse stilte en “boeren, die nog naar je zwaaien, en naar wie je beter kunt terugzwaaien”.

Het is een gebied waar je een gids als Willem de Ridder nodig hebt. Hij weet waar je in de bossen de kracht nog uit de aarde voelt komen, hij kan je brengen naar de bodemloze veenplas, die een schim als straf voor eeuwig met een vingerhoedje moet leegscheppen en hij is ook degene die je beschermt.

De boeren in de streek zijn nog steeds bang voor geesten. Niet zonder reden. Ook nu nog verdwijnen mensen spoorloos. Maar deelnemers aan de Sagensafari kunnen gerust zijn. Al wat ze moeten doen is de stem van De Ridder volgen en, “heel belangrijk”, een vork op het dashboard leggen om de kwade krachten af te weren.

    • Theo Toebosch