Groot protest Berbers tegen regering Algerije

ALGIERS, 22 SEPT. Ontevreden Berbers, een aanzienlijke minderheidsgroep in Algerije, hebben gisteren een algemene staking in hun belangrijkste woongebied gehouden en grote protestmarsen georganiseerd. Ze deden dit om hun verzet tegen de toenadering van de regering tot moslim-fundamentalisten te onderstrepen.

Het protest in Kabylië, in het noordoosten van het land, weerspiegelt de groeiende kloof tussen de anti-fundamentalistische oppositiegroepen en de autoriteiten in hun streven naar een vreedzame regeling met de fundamentalisten. Een door Berbers gedomineerde politieke partij, de Bijeenkomst voor Cultuur en Democratie, sprak van “een van de belangrijkste gevechten in de slag om de democratie” en van “verzet tegen het systeem en het fundamentalisme”.

Bijna alle winkels, kantoren en scholen in de Kabylische steden Tizi Ouzou, Bejaia en Bouira bleven gisteren dicht. Volgens getuigen namen in Bejaia ongeveer 200.000 mensen deel aan een protestmars, en nog eens 50.000 in Bouira.

Belangrijkste eis van de Berberse Culturele Beweging die de staking organiseerde, is officiële erkenning van de Berberse taal, het Tamazight, die door circa 9 miljoen mensen, een derde van de Algerijnen, wordt gesproken. In het gebied is al twee weken een schoolstaking aan de gang, met hetzelfde oogmerk. (AP)