FC Twente met zwak spel naar tweede plaats

DEN HAAG, 22 SEPT. Zonder zelf in actie te komen heeft FC Utrecht zijn koppositie in de eredivisie behouden. FC Twente kwam gisteren weliswaar op gelijke hoogte door NEC te verslaan, maar de ploeg van trainer Issy ten Donkelaar speelde een wedstrijd meer dan Utrecht.

Twente behield in Nijmegen zijn ongeslagen status, hoewel NEC tot de 33ste minuut de wedstrijd beheerste. Maar een afstandsschot van zeker dertig meter van Twente-verdediger Karnebeek maakte een eind aan de Nijmeegse illusies op een tweede competitiezege. Vlak na rust kreeg Ter Avest nog de mogelijkheid de score uit te bouwen. Na een hoekschop van Boerebach kwam de vervanger van de zieke Kool volkomen vrij voor doelman Brookhuis, maar verzuimde te scoren.

Go Ahead Eagles speelde in de eerste helft van het thuisduel tegen RKC alle frustraties van de slechte seizoenstart van zich af. Voor de ontketende Deventenaren, die voor rust vier keer scoorden, was het een cruciale ontmoeting. De ploeg had uit de eerste vier wedstrijden slechts een punt behaald.

Het tempo van de thuisploeg viel in de tweede helft terug, waardoor RKC tot 4-2 kon terugkomen. Al na vijf minuten maakte Michels uit een vrije trap de eerste Deventer goal. Kort daarop volgden treffers van Heering en spits De Gier, die twee maal succesvol was. Door tegendoelpunten van Decheiver en Ten Hag kreeg Go Ahead het nog even benauwd, vooral toen RKC-spits Boogers vlak voor tijd de bal tegen de paal schoot.

De terugkeer bij 'zijn' FC Groningen is voor oefenmeester Hans Westerhof vooralsnog geen succes. Voor de vierde keer moest zijn elftal beide punten aan de tegenstander laten. Gisteravond verloor de door blessures en schorsingen gehavende ploeg door een met het hoofd gescoord doelpunt van MVV-spits Roelofsen, die daarmee zijn seizoentotaal op vier bracht. De ex-speler van Vitesse kwam daardoor op de topscorerslijst op gelijke hoogte met Dennis de Nooijer van Sparta en Ronaldo van PSV.

Voor de Groningers was de achterstand geen reden de druk op te voeren. Pas in de slotfase van het matige duel stichtte de thuisploeg enig gevaar voor het Limburgse doel. De van Helmond overgekomen doelman Van Duijnhoven reageerde attent op een kopbal van spits Huizingh. Door de zege staat de ploeg uit Maastricht nu op de vierde plaats. De Groningers delen de laatste plaats met Sparta, dat wel een wedstrijd minder speelde.

Ook Vitesse blijft matig presteren. De ploeg is naarstig op zoek naar de juiste vorm. In de uitwedstrijd tegen Dordrecht'90 slaagde de nummer vier van het vorig seizoen er niet in de eerste overwinning te boeken: 0-0. Pas tegen het einde van het teleurstellende duel, waarvoor nog geen tweeduizend toeschouwers de moeite hadden genomen de gang naar het stadion aan De Krommedijk te maken, ondernamen beide teams pogingen de wedstrijd uit een impasse te halen, maar succes bleef uit.

Vitesse speelde een matte wedstrijd. De Arnhemmers moesten het stellen zonder de geschorste routiniers Bos en Vermeulen. De ziekenboeg telde liefst vijf spelers: Sturing, Latuheru, Simons, Korsten en Loeffen. Met onervaren mensen als Jochemsen, die vorig jaar nog actief was bij de amateurs, en Mackaay uit het tweede elftal probeerde trainer Neumann er het beste van te maken. Maar ook het inbrengen van de onlangs aangetrokken en zeer behendige Serviër Curovic kon de de subtopper van vorig seizoen niet aan de overwinning helpen.

Ook Willem II kende voor het thuisduel tegen Volendam veel geblesseerde spelers. De bezoekers hadden aanvankelijk dan ook het beste van het spel, tot verdediger Hofstede na twintig minuten met een afstandschot doelman Zoetebier volkomen verraste. Uitblinker Van Gastel maakte een minuut voor rust het teede doelpunt voor Willem II. Na de pauze gaf het kwalitatief ver weggezakte Volendam zoveel kansen weg, dat de thuisploeg de score eenvoudig kon verdubbelen tot 4-0. Smits en Feskens waren in de 63ste en 68ste minuut de doelpuntenmakers. (ANP)