Europese definitie van banaan zaait verwarring

ROTTERDAM, 22 SEPT. Een nieuwe Europese kwaliteitsstandaard voor bananen heeft voor commotie gezorgd. Volgens nieuwe voorschriften uit Brussel, die vanaf begin volgend jaar van kracht zijn, moet een banaan minstens 14 centimeter lang zijn, en dikker zijn dan 27 millimeter. Bovendien moet de Euro-banaan 'vrij zijn van een abnormale kromming'.

Latijns-Amerikaanse bananen, die doorgaans groter en rechter zijn dan die uit andere zuidelijke landen, voldoen in de regel aan de nieuwe norm, maar die uit veel andere landen niet. De zuidelijke regio's zoals de Algarve, Kreta of de Canarische Eilanden, waar bananen worden verbouwd krijgen een ontheffing van de voorschriften 'vanwege speciale weersomstandigheden'.

Het besluit heeft tot klachten geleid over protectionisme van de EU, met name tegenover bananenproducenten uit het Caraïbisch gebied waar de bananen kleiner van stuk zijn, en meer gekromd.

Tot vorig jaar was de import van bananen in Europa verdeeld langs geografische scheidslijnen. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk importeerden voornamelijk uit het Caraïbische gebied, de zuidelijke landen van de EU verbouwden zelf bananen en de rest van de Unie importeerde ze uit Zuid-Amerika. Om een gezamenlijk importbeleid voor bananen door te voeren, moest de banaan eerst worden gedefiniëerd.

Met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is het bananen-besluit onthaald als het zoveelste bewijs van lachwekkende bureaucratische bemoeienis van Brussel. Een zegsman van de Europese Commissie heeft inmiddels verklaard dat de eisen die Brussel stelt aan de banaan lichter zijn dan die van de bananen-industrie zelf.