Documenten tonen Frans aandeel in strijd Hutu's tegen rebellen

PARIJS, 22 SEPT. Franse troepen hebben steun verleend aan de Rwandese Hutu-regering in de burgeroorlog. Dit blijkt uit officiële documenten die gisteren door de Franse televisie werden getoond.

Het Franse leger heeft voortdurend hardnekkig ontkend daadwerkelijk aan de strijd te hebben deelgenomen. De honderden soldaten die het Franse leger aan het begin van de jaren '90 naar Rwanda stuurde, moesten de Hutu's volgens de officiële lezing logistieke steun bieden en Franse staatsburgers beschermen.

Journalisten van het Franse televisiestation, France-3, hebben ontdekt dat Franse soldaten wel degelijk een actieve rol hebben gespeeld in de strijd die de Hutu-troepen leverden tegen rebellen van het voornamelijk uit Tutsi's bestaande Rwandees Patriottisch Front (RPF). Afgelopen augustus werd de Hutu-regering door het RPF omvergeworpen.

De in een actualiteitenprogramma getoonde documenten verstrekken gedetailleerde informatie over de verkoop van Franse wapens aan Rwanda en de militaire interventies in de burgeroorlog. Het materiaal werd in juli gevonden in het gedeeltelijk verwoeste Rwandese ministerie van defensie in Kigali, nadat de Hutu-regering het onderspit had gedolven en uit de hoofdstad was gevlucht. De documenten zijn door Rwandese dan wel Franse functionarissen ondertekend.

Uit een mededeling gedateerd uit november 1990, nadat een rebellen-offensief was afgeslagen, wordt duidelijk dat Franse soldaten “waardevolle steun in de strijd” hebben geleverd. Volgens de documenten heeft de leider van de Franse militaire missie, kolonel Cussac, in 1991 gesuggereerd dat een aantal van zijn parachutisten zou moeten worden onderscheiden door de Rwandese regering voor hun aanval op de in het noordwesten gelegen stad Ruhengeri.

Een tweede brief van de Franse missie aan de Rwandese regering uit september 1992 rept van de aanwezigheid van Franse militairen aan de zijde van de presidentiële garde. De Franse autoriteiten hebben dit altijd tegengesproken. De garde wordt verdacht van talloze misdrijven tegen op leden van de Tutsi-minderheid. Het materiaal laat zien dat de Franse regering de Hutu-regering ook enkele anti-tankraketten heeft geleverd. Het was al bekend dat Frankrijk Kigali pantservoertuigen, artillerie, helikopters en transportvliegtuigen heeft geleverd. (Reuter)