Carlsson ziet af van vorming coalitieregering

STOCKHOLM, 22 SEPT. De leider van de Zweedse sociaal-democratische partij, Ingvar Carlsson, die afgelopen zondag de parlementsverkiezingen heeft gewonnen, gaat een minderheidsregering vormen. Hiermee zijn de plannen een coalitie te vormen met de liberalen of met de ex-communistische linkse partij, definitief van de baan. De leider van de Zweedse liberalen, Bengt Westerberg, is gisteren na zijn derde verkiezingsnederlaag afgetreden. Tijdens een persconferentie zei Carlsson dat “een sociaal-democratische minderheidsregering makkelijker beslissingen kan nemen om de landelijke financiën op orde te brengen”. Zweden heeft te kampen met de ernstigste economische crisis sinds de jaren dertig, een enorm begrotingstekort, een toenemende staatsschuld en een werkloosheid van 14 procent. (AP)