Begemann spreekt met Stork over verkoop van Holec

ROTTERDAM, 22 SEPT. Begemann voert vandaag en morgen besprekingen met Stork over de verkoop van Holec Systemen en Componenten in Hengelo (2300 mensen). Dit is uit kringen van Holec vernomen.

Begemann heeft besprekingen over verkoop niet ontkend, maar de vakbonden is meegedeeld dat nog niemand op basis van exclusiviteit onderhandelt, waardoor nog geen mededelingen naar buiten hoeven te volgen. Behalve met Stork heeft Begemann ook contacten met het Italiaanse Ansaldo en Klöckner. Ook zijn er onlangs besprekingen geweest met mensen van Asea Brown Bovery. Stork heeft eerder overnamebesprekingen met Begemann gevoerd, maar haakte toen af. “De interesse is gebleven,” zo meldde Stork eerder.

De verkoop is een stroomversnelling geraakt omdat gisteren na 14 uur onderhandelen een akkoord is bereikt over een sociaal plan, waarbij 159 van de 1800 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Begemann denkt meer te krijgen voor Holec Systemen en Compenenten nu de sanering rond is, zo hebben de onderhandelaars begrepen. De bonden zijn er nog steeds niet gerust op dat het bedrijf niet zal worden opgesplitst, hetgeen in de toekomst met nog grotere uitstoot van arbeid gepaard zal gaan. Het Italiaanse Ansaldo zou bij voorbeeld alleen interesse hebben in de afdeling hoogspanning, terwijl ABB op laagspanning aast.

De verkoop van het belangrijkste bedrijf uit de Begemann-groep is nodig om de schuldenlast van het concern (7000 werknemers) terug te brengen. Bovendien wil Begemann de balans schonen om de grootste Europese treinfabrikant, Deutsche Waggonbau, te kunnen overnemen van de Treuhandanstalt.

Begemann heeft steeds ontkend dat verkoop van Holec Systemen en Compenenten iets te maken heeft met de aankoop van Deutsche Waggonbau. Holec-kringen melden echter dat de voorgenomen sanering van een eerdere Treuhandanstalt-aankoop van Begemann, een Duitse Holec-dochter, is uitgesteld om de onderhandelingen over Waggonbau niet te frustreren.

Bestuurder Th. Karterberg van de Industrie en Voedingsbond CNV meent dat de snelheid die Begemann heeft met het saneren van Holec Systemen & Componenten, geholpen heeft bij het opstellen van een acceptabel sociaal plan. De inzet van Begemann was om circa 295 arbeidsplaatsen te schrappen, het werden er uiteindelijk 159. Hij verwacht dat de 65 medewerkers die gedwongen ontslagen zullen worden niet in de ww terecht zullen komen omdat er een outplacement-regeling is afgesproken.

    • WABE van ENK