Akkoord over nieuwe banen voor 100 jongeren bij NOB

HILVERSUM, 22 SEPT. Bij het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB) komt werk voor honderd jongeren. Jongeren met een zwakke positie op de arbeidsmarkt krijgen voor vijf jaar een arbeidsovereenkomst van 32 uur. Daarna volgt een vast contract. De ongeveer 1900 werknemers van het omroepbedrijf betalen de extra werkgelegenheid. Dat zijn de FNV Dienstenbond, de Kunstenbond FNV en het NOB overeengekomen. De leden bij het NOB spreken zich op 6 oktober over het akkoord uit.

Het NOB betaalt de extra banen voor de jongeren uit een zogenaamd werkgelegenheidsfonds waarin alle werknemers een eenmalige uitkering van 1,5 procent stoppen. Daarbij gaan ouderen korter werken. Mensen van 52 tot 55 jaar verkorten de werkweek naar vier dagen. De 55- tot 60-jarigen gaan drie dagen per week werken. Vanaf 60 jaar geldt de vut.

De ouderen betalen voor de kortere werkweek de helft van de kosten. Wie 80 procent werkt, krijgt 90 procent salaris. Een driedaagse werkweek - 60 procent - levert een inkomen van 80 procent op. De rest van de kosten is voor rekening van het werkgelegenheidfonds. Dat garandeert volgens de Dienstenbond ook de rechten op vut en pensioen vrijwel volledig.

De honderd jongeren krijgen na vijf jaar een vast contract. Na die periode wordt ook gekeken of het werkgelegenheidsfonds wordt voortgezet.(ANP)