Weer aardbeving in de buurt van Alkmaar gemeld

ROTTERDAM, 21 SEPT. In de buurt van Alkmaar is vannacht om 3.13 uur wederom een lichte aardschok gevoeld. De bevingen in dit voorheen geologisch zo rustige gebied houden waarschijnlijk verband met naburige gaswinning.

De beving van vannacht had een sterkte van 3,2 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. Dat is iets sterker dan de vorige beving op 6 augustus, die tot 3,0 kwam. Tientallen mensen belden vannacht de politie. De meldingen zijn afkomstig uit een groter gebied dan zes weken geleden. Ook uit Heerhugowaard, Egmond en Schoorl kwamen meldingen binnen. Er is geen schade gemeld.

Een aardschok zo kort na de vorige is volgens de seismologen van het KNMI niet eerder in Nederland voorgekomen, aldus hoofd seismologie Hein Haak. “De precieze plaats van het epicentrum is nog niet vastgesteld, maar duidelijk is dat het binnen drie kilometer van dat van de vorige beving ligt”, aldus Haak. Toen lag het epicentrum ten zuiden van Bergen.

Het KNMI overweegt, net als zes weken geleden, een enquête te houden onder bewoners in de regio, om op die manier ook de diepte van de bevingshaard te kunnen vaststellen. Het probleem is namelijk dat in Noord-Holland geen seismometers staan opgesteld, omdat er in dit gebied vanouds geen aardbevingen voorkomen. Na de vorige beving is met oliemaatschappij Amoco, die gasvelden in Bergen, Bergen aan Zee en Camperduin exploiteert, overeengekomen dat de maatschappij twee gaten boort waar het KNMI seismometers in zal plaatsen. Het KNMI zal bovendien zes extra seismometers in Groningen en Drenthe installeren. In dit gebied hebben de afgelopen jaren tientallen aardschokken plaatsgehad die “waarschijnlijk” samenhangen met gaswinning.

Overigens slaagden de seismologen van het KNMI er na de beving van 6 augustus niet in om met de Rijks Geologische Dienst en Amoco de oorzaak van de beving wetenschappelijk vast te stellen.