Van der Valk wil nieuwe hotels samen met Colthof bouwen

DEN HAAG, 21 SEPT. Het horecaconcern Van der Valk wil binnen vijf jaar samen met projectontwikkelaar René Colthof in Nederland 20 tot 25 nieuwe hotels bouwen.

Over de bouw van een hotel bij de pier in Schevingen, eigendom van Van der Valk, is inmiddels overeenstemming bereikt. Dat hebben Colthof en Martien van der Valk, de nieuwe topman van het concern, bevestigd.

Met de bouw van het Pierhotel is volgens Colthof een bedrag gemoeid van 30 tot 40 miljoen gulden. De kosten worden geheel gedragen door de projectontwikkelaar. De exploitatie van het hotel komt in handen van Van der Valk.

Het nieuwe Pierhotel, zal, mits de benodigde vergunningen worden verkregen, in 1996 gereedkomen. De gemeente Den Haag heeft positief op het plan gereageerd. Het hotel krijgt een lengte van negentig meter en zal ongeveer honderd suites bevatten, die voor 3,5 à 4 ton per stuk moeten worden verkocht aan particulieren. De kopers moeten hun suites gedurende een deel van het jaar aan derden verhuren.

Colthof, onder meer initiator van het grootschalige recratieproject Port Zélande, heeft veel ervaring met deze financieringsconstructie. René Colthof Beheer heeft inmiddels langs de Nederlandse kust ongeveer 15 recreatieparken laten verrijzen en nog eens circa vijf- à zesduizend appartementen in aanbouw. Recent leverde hij het Badhotel Domburg op, waarvoor 115 particuliere “eigenaren” werden gevonden.

Volgens Colthof blijft de samenwerking met Van der Valk niet beperkt tot het Pierhotel. “Er bestaan plannen om binnen vijf jaar volgens dezelfde formule in Nederland nog eens zo'n 20 à 25 nieuwe hotels te bouwen.” Voor het noemen van concrete lokaties is het volgens de projectontwikkelaar nog te vroeg.

Samenwerking met Colthof biedt Van der Valk het voordeel dat het horecabedrijf zelf geen geld hoeft te steken in de bouw van nieuwe hotels. Van der Valk hangt een miljoenenclaim van de fiscus boven het hoofd in verband met de mogelijke aanwezigheid van een grootscheeps zwart-geldcircuit binnen het bedrijf. Bij huiszoekingen in woningen van de familie nam de politie eind februari ruim 5,5 miljoen gulden contant geld in beslag. Ook werden dertien mensen gearresteerd, onder wie zeven leden van de familie. Allen zijn in afwachting van het verdere onderzoek na korte tijd op vrije voeten gesteld. Voor zes van hen gebeurde dat na betaling van een borgsom.