Trainers bezorgd over toekomst Europees voetbal

STOCKHOLM, 21 SEPT. Europese voetballers moeten beweeglijker en technisch begaafder worden om tot de besten van de wereld te blijven behoren. Tot die conclusie kwamen vertegenwoordigers van de Europese voetbalorganisatie UEFA en verschillende Europese topcoaches gisteren in Stockholm. Zij maken zich zorgen over de snelle opkomst van Afrikaanse en Aziatische landen en bespraken plannen die moeten garanderen dat Europa ook in de toekomst het toonaangevende voetbalcontinent blijft.

De UEFA heeft daarom de unieke stap genomen trainers te begeleiden in een poging de Europese suprematie op de voetbalvelden te handhaven. Hoewel Europa zeven van de acht landen leverde die bij het WK in de Verenigde Staten de kwartfinales bereikten, wil de UEFA dat Europa zijn leidende positie bij de volgende titelstrijd, over vier jaar in Frankrijk, handhaaft.

Andy Roxburgh, voormalig bondscoach van Schotland en de man achter de bijeenkomst in de Zweedse hoofdstad, stelde dat “Europa het zich niet kan en mag veroorloven zelfvoldaan te zijn. Wij hebben een succesvol WK in de Verenigde Staten achter de rug, maar Afrika en Azië komen snel dichterbij omdat de FIFA daar veel ontwikkelingswerk doet. Als wij ons zelfgenoegzaam gedragen, en denken dat we het gemaakt hebben, komen we in grote moeilijkheden. En zal aan onze leidende positie een einde komen.”

Roxburgh, die een uitgebreide analyse heeft gemaakt van het afgelopen wereldkampioenschap, zei in Stockholm: “Het probleem van de Europese spelers, die weliswaar snel, sterk, solide en goed georganiseerd zijn, is dat ze lang niet zo beweeglijk zijn als de Afrikaanse spelers. Ook zijn ze technisch minder begaafd. Dat zijn elementen waaraan we moeten werken. We moeten teruggaan naar de basis om onze plaats in de wereldtop te behouden.”

Vele grote namen uit de voetbalwereld waren in Stockholm bijeen gekomen om te luisteren en inzichten uit te wisselen op de twee dagen durende bijeenkomst. Drie van de aanwezige coaches bereikten met hun ploeg de halve finales van het WK: de Italiaan Arrigo Sacchi, die met zijn team in de finale verloor van Brazilië, de Zweedse bondscoach Tommy Svensson en zijn Bulgaarse collega Dimitar Penev, die elkaar in de Verenigde Staten tegenkwamen in de kleine finale.

Terry Venables, de Engelse bondscoach die in dienst kwam nadat zijn land de kwalificatie voor de eindronde van het WK had gemist, stelde dat de Europese toplanden hun spel voortdurend onder de loep moeten nemen en verbeteren, omdat zij anders het gevaar lopen op de achterste rij van het voetbal terecht te komen. “Andere landen vinden zeer snel aansluiting. Als je niet vooruitgaat in dit spel, dan volgt zonder twijfel achteruitgang”, zei hij. “Natuurlijk mogen Europese landen trots zijn op hun prestaties op het afgelopen WK. Maar we hebben ook de boodschap gekregen dat we niet op onze lauweren moeten rusten.”

Andy Roxburgh, in dienst van de UEFA als technisch adviseur, organiseert een serie werkgroepen gebaseerd op de tactieken gebruikt bij het WK. De coaches kunnen daarin nieuwe ideeën opdoen. “Het zijn vooral 'leerzame' bijeenkomsten. We hebben de coaches in Stockholm bijeen gebracht om gezamenlijk het WK te evalueren. Het spel verandert voortdurend. Het is constant in beweging met kleine subtiliteiten. En Europa mag in de toekomst de boot niet missen”, aldus Roxburgh. (Reuter)