Slagboom verspert werkterrein hoeren

ROTTERDAM, 21 SEPT. “Jullie halen ons geld weg, ga op je eigen helft staan”, snauwt een travestiet tegen een groepje straatprostituées. De tippelaarsters lappen de beschuldiging van broodroof aan hun laars: ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Sinds enkele dagen heeft de gemeente Rotterdam op de G.J. de Jonghweg, de gedoogzone voor straatprostitutie, ter hoogte van de Rochussenstraat een slagboom geplaatst waardoor het autoverkeer stagneert en de frequentie van contacten met klanten afneemt.

Een groot geel bord dat provisorisch in elkaar is getimmerd meldt dat de weg van tien uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends voor doorgaand verkeer is afgesloten. De automobilisten hebben niets in de gaten, totdat twee minuten over tien een politiebusje van het bureau Duivenvoordestraat arriveert, waaruit twee agenten stappen. De één haalt de slagboom omlaag, terwijl de ander hem met een hangslot vergrendelt.

De automobilisten die vanuit de richting van de Euromast komen aanrijden zien hun weg versperd en worden gedwongen al dan niet verrichter zake stapvoets over de andere rijbaan terug te keren naar de richting waar ze vandaan kwamen. Eerst konden de auto's, die de tippelzone aandeden, doorrijden naar de Claes de Vrieselaan. Dat gaf veel nachtelijk geluidsoverlast voor de bewoners uit de wijk Middelland. De slagboom moet daar tot begin november een eind aan maken. Want dan wil de gemeente de tippelzone verplaatsen naar de Keileweg.

“Ik heb al twee dagen niet geslapen”, verzucht Sylvia (35). “Door die slagboom verdien ik een stuk minder.” Ze zit in 'Keetje Tippel', een barak waar hoeren en travestieten in aparte ruimten uitrusten en waar ze van twee inrichtingswerkers koffie en thee krijgen.

“Gewoonlijk bezetten de meisjes de rijbaan aan de zijde van de Coolhaven, de 'hoerenkant', maar de slagboom op die weghelft leidt tot filevorming. De toevloed van potentiële klanten voor de hoeren komt daardoor in het gedrang. Nu gaan ze allemaal aan de 'travestietenkant' staan en dat leidt wel eens tot spaningen”, legt een van de inrichtingswerkers uit.

“Ga je mee naar de overkant?”, roept Jolanda (24) naar haar verregende collega's. Een verkleumd hoertje begeeft zich buiten de gedoogzone achter de slagboom, waar ze de kans riskeert door de politie te worden aangehouden. Maar ze wil de rivaliteit met de travestieten niet langer op de spits drijven.