Rusland krijgt lucht bij schulden

FRANKFURT, 21 SEPT. De ongeveer 600 Westerse banken die vorderingen op Rusland hebben, verlenen het land opnieuw negentig dagen uitstel voor de betaling van rente en aflossing. Dit heeft de Deutsche Bank, een van de grootste commerciële schuldeisers van Rusland, gisteren bekend gemaakt na een overleg tussen de groep van banken en Rusland.

Moskou heeft de schuldbetalingen eind 1991 in de praktijk opgeschort wegens een gebrek aan deviezen. Sindsdien gaven de banken telkens negentig dagen uitstel in afwachting van een regeling voor langere termijn. De Russische schuld aan de banken bedraagt ongeveer 26 miljard dollar (ongeveer 43 miljard gulden).

De Duitse overheid meldde gisteren dat een Duits overheidskrediet aan Rusland van 2,7 miljard dollar wordt geherstructureerd. De afbetaling van de schuld, waarvan de termijn dit jaar afloopt, wordt uitgesmeerd over de vijftien volgende jaren. Vorig jaar werd de aflossing van een soortgelijk Duits krediet van 5,3 miljard dollar al uitgesteld. Rusland heeft in totaal rond de tachtig miljard dollar aan buitenlandse schulden, voor rond de helft bij buitenlandse overheden.

De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, liet vanmorgen weten bezwaren te hebben tegen de voorwaarden waarop het Internationale Monetaire Fonds (IMF) financiële steun wil verlenen aan de Oekraïne. De lopende onderhandelingen met het IMF moeten Oekraïne in eerste instantie 700 miljoen dollar opleveren. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor economische hervormingen die al sinds de onafhankelijkheid van de vroegere Sovjet-republiek, twee jaar geleden, op het programma staan. De industriële produktie en de levensstandaard zijn sterk achteruitgegaan en de koers van de Oekraïense munt is ver weggezakt.

Het IMF-pakket steeft naar halvering van het financieringstekort, dat 20 procent van het bruto binnenlands produkt bedraagt (ongeveer zes maal zo hoog als in Nederland). Daarnaast moet de valutahandel worden vrijgegeven. Koetsjma heeft aangekondigd dat dat per 1 oktober gebeurt, maar hij wil het verschil tussen de commerciële koers en de officiële koers geleidelijk opheffen. (AP, DPA, Reuter)