Romeinse horeca is al het voetbal op tv beu

ROME, 21 SEPT. De Romeinse horeca heeft in een brief aan premier Berlusconi geprotesteerd dat er teveel voetbal op tv komt. Nu worden er zoveel wedstrijden uitgezonden dat veel tafels in de restaurants 's avonds leeg blijven.

De klacht komt onder andere voort uit het succes van de Italiaanse clubs in de Europese bekercompetitie. Om alle zes wedstrijden life te kunnen uitzenden wordt er dinsdag, woensdag en donderdag gespeeld. Bovendien zendt een zender voor abonnee-tv, die wordt gecontroleerd door Berlusconi, ieder zaterdagavond een wedstrijd uit de Serie B uit en ieder zondagavond een wedstrijd uit de Serie A. Zo was er vorige week alleen maandag- en vrijdagavond geen Italiaans voetbal op tv en volgende week zal het weer zo zijn. Daarbij komen nog de wedstrijden, via abonnee-tv en kleinere commerciële zenders, uit de Bundesliga en de Spaanse en de Engelse competitie.

“Er zijn nu maar een paar dagen per week zonder een of meer wedstrijden”, schreef Giorgio Bodoni, de leider van een associatie waarin 4.000 Romeinse restauranthouders zijn verenigd. “We worden voortdurend aangevallen. Het voetbal houdt onze klanten thuis.”

Een van de voorstellen van Bodoni is de twee wedstrijden van zaterdag- en/of zondagavond naar een ander tijdstip te verschuiven, zodat onder etenstijd geen voetbal op de televisie is. De andere wedstrijden in de Serie A en B worden zondagmiddag gespeeld.

Ook spelers vinden dat er te veel voetbal op tv is. Roberto Baggio, de nummer tien van Juventus, heeft gezegd dat hierdoor minder mensen naar de stadions komen. Volgens zijn clubgenoot Gianluca Vialli kan de 'dictatuur' van de tv Italiaanse clubs in het nadeel brengen, als zij al dinsdag een Europese wedstrijd moeten spelen tegen een 'frissere' tegenstander, een club die zijn competitiewedstrijd al op zaterdag of vrijdag heeft kunnen spelen.

    • Marc Leijendekker