PRINSJESDAG

Foto's: DEN HAAG - De militairen van het Garderegiment Jagers zetten zich gisteren in de houding toen koningin Beatrix na het voorlezen van de troonrede het Binnenhof verliet in de gouden koets. De politie had de hele nacht gewerkt om de binnenstad autovrij te maken en de route van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal af te zetten met ruim 2200 dranghekken. De Stichting Promotie Den Haag zette maandag op het Lange Voorhout twee tribunes neer met elk 550 zitplaatsen. Veelal in regenpak gehuld namen de belangstellenden dinsdagmiddag om 12.30 uur plaats op de houten banken. Toen de stoet in zicht kwam, gingen volgens afspraak alle paraplu's omlaag. Duizenden mensen hadden zich ondanks de regen langs de route opgesteld.

Een zeer klein deel van de Oranjefans wist ook tot in de Ridderzaal door te dringen. De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal is openbaar, maar slechts voor een enkeling was een plaats beschikbaar op de publieke tribune om de troonrede te horen. (Foto's NRC Handelsblad /Vincent Mentzel)