Prijzen treinkaartje en abonnementen volgend jaar omhoog

DEN HAAG, 21 SEPT. De prijs van een treinkaartje gaat volgend jaar met gemiddeld 2,9 procent omhoog. De strippenkaart wordt niet duurder, maar de abonnementen voor bejaarden, kinderen en jeugd wel.

Dit maakten respectievelijk de NS en minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) gisteren bekend.

De NS zijn op 1 januari van dit jaar verzelfstandigd en mochten nu voor het eerst zelf de tarieven vaststellen. Met een gemiddelde stijging van 2,9 procent zitten de spoorwegen net boven het inflatiepercentage, dat 2,75 bedraagt. In voorgaande jaren legde minister Maij-Weggen de NS een prijsstijging van gemiddeld 6 procent op, om te voldoen aan bezuinigingen die het kabinet in de Tussenbalans was overeengekomen. De prijs van jaarkaarten steeg de afgelopen paar jaar steeds met zo'n 10 procent.

NS-topman Den Besten kondigde al eerder aan niet weer zulke forse prijsstijgingen te willen. De NS zijn bang zichzelf hierdoor uit de markt te prijzen. Vorig jaar daalde voor het eerst het aantal treinreizigers. Volgend jaar krijgen jaarkaarthouders te maken met een prijsverhoging van rond de 3 procent. De prijs van voordeelurenkaarten, Rail-Actiefkaart, 60+ Seniorenkaart en Jongerenkaart gaat niet omhoog. Dit laatste is bedoeld om het gebruik van de trein in de daluren te stimuleren. In ieder geval in de daluren blijven hierdoor “de tarieven gunstig afsteken tegen de variabele autokosten”, aldus de NS.

Minister Jorritsma liet gisteren aan de Tweede Kamer weten de tarieven in bus, tram en metro met gemiddeld 2 procent te willen laten stijgen, “na overleg met vertegenwoordigers van het stads- en streekvervoer”. De prijs van de strippenkaart steeg dit jaar met gemiddeld 4 procent. In 1995 wordt de gewone strippenkaart niet in prijs verhoogd.

De abonnementen worden wel duurder. Voor een gewoon abonnement gaat het om een verhoging van 4,5 procent. De abonnementen Pas 65 gaan met 7,8 procent omhoog, evenals de abonnementen voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Het jeugdabonnement (tot en met 18 jaar) stijgt met 6,2 procent. Nu geldt voor deze laatste drie soorten abonnementen nog een reductietarief van 40 procent. Het stads- en streekvervoer streeft ernaar deze reductie tot de helft terug te brengen.