Onbekend boek Verne ontdekt

PARIJS, 21 SEPT. Een onuitgegeven roman van de bekende Franse negentiende eeuwse romancier Jules Verne is ontdekt door zijn achterkleinzoon en wordt uitgegeven onder de titel: Paris au 19è siècle. Verne's achterkleinzoon Jean Verne vond het manuscript in 1989 in een koffer, maar besteedde er verder geen aandacht aan, omdat hij dacht dat het een manucript van Verne's zoon Michel was. Pas in 1991 werd vastrgesteld dat het om een jeugdwerk van Jules Verne gaat. Verne schreef het in 1863, voor hij bekend werd. Het boek werd door een uitgever geweigerd. Paris au 19è siècle is een beschrijving van hoe de Franse hoofdstad er in 1960 uit zou zien. Verne zat er in 1863 niet ver naast: volautomatiche metro's, elektrisch licht, 'stille' automobielen. Geld en techniek regeren de stad, en het leven wordt door de omnipresente Staat geregeld. De hoofdfiguur in het boek is Michel, die hongerig en armoedig in bibliotheken op zoek is naar werk van de dan praktisch onbekende Victor Hugo. (AFP)