Obligaties stabiliseren; Koersen rond psychologische grens van 400

AMSTERDAM, 21 SEPT. De stemming op Beursplein 5 blijft in mineur, na de forse terugval van de AEX-index op dinsdag met vijf punten tot net boven de vierhonderd. Kort na opening woensdag dook de graadmeter beneden de vierhonderd punten.

AMSTERDAM De algehele malaise op de effectenbeurzen in de wereld blijft volgens een handelaar zorgen voor een matte stemming. Wall Street sloot gisteren met een flink verlies, in Londen gingen de koersen na een korte opleving bij opening eveneens naar beneden. In Frankfurt noteerden de aandelenkoersen vanochtend gemiddeld een half procent lager.

Naast de matte stemming zorgt ook onzekerheid bij beleggers over de verkiezingen in Duitsland, medio volgende maand, voor een afwachtende houding. “De vrees bestaat dat Kohl het wel eens niet zou kunnen halen”, aldus een handelaar. De mogelijke zitting van de voormalige Oostduitse communisten in een nieuwe regering doet beleggers vrezen voor een slechter beursklimaat.

De obligaties herstelden zich woensdagochtend licht. Volgens ingewijden is dat echter niet meer dan een technisch herstel. “Van een opleving valt pas te spreken als je vier, vijf dagen achter elkaar lichte stijgingen ziet”, aldus een medewerker op de beursvloer. “Voorlopig blijft het een markt waarin weinig aanbod is en beleggers hun stukken van de hand doen.”

Bij de hoofdfondsen noteerden de meeste ondernemingen enkele dubbeltjes tot een gulden lager. De omzetten stelden niet veel voor. Negatieve uitschieters waren Akzo Nobel, dat na een verlies dinsdag van 3 gulden opnieuw 1,70 achteruit boert, en uitgever VNU. Na een verlies dinsdag van 1,70 gulden ging de koers woensdagochtend opnieuw 1,30 gulden naar beneden.

Heineken, maandag nog een forse stijger met 3 gulden winst na berichten over nieuwe investeringen in China, moest kort na opening 1,40 gulden verlies nemen.Op de lokale markt verloor Nedcon 1,30 gulden op 34,20. Enige flinke stijger was het relatief kleine Emba dat 3 gulden hoger noteerde.

NEW YORK Wall Street is gisteren fors lager geëindigd onder invloed van zwaar tegenvallende cijfers over de Amerikaanse handelsbalans. Het Dow Jones-industrie gemiddelde daalde met 67,63 punten ofwel 1,7 procent tot 3.869,09. Over de hele linie gezien bedroeg de verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen 18 tegen 4. De omzet kwam uit op 328 miljoen aandelen tegen 274 miljoen op maandag. Gisteren bleek dat het handelstekort van de VS in juli met 22 procent omhoog is geschoten naar 11 miljard dollar. Dat gegeven deed de vrees voor inflatie en rentestijging weer oplaaien. De obligatiekoersen gingen daardoor omlaag en sleepten de aandelen mee.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten lager geopend. Om 10.00 uur werd 1,7375 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,7415 gisteren. Ook het pond sterling was lager. De notering daalde van 2,7410 gulden tot 2,7330.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs gingen de koersen licht omhoog. Het Nikkei-225 gemiddelde steeg met 48,11 punten ofwel 0,2 procent tot 19.885,38. De forse koersverliezen op Wall Street hadden aanvankelijk een negatieve invloed, maar de beurs wist zich al snel te herstellen.