JULE STYNE 1905 - 1994; Broadway componist

Jule Styne, componist van negentien Broadway-musicals en hits als People en Diamonds are a girl's best friends, is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij schreef naar eigen berekening ongeveer 1500 songs. De melodie was er meestal het eerst; hij had de ervaring dat tekstdichters tot betere prestaties kwamen als ze eerst konden horen welke sfeer hij in de muziek had opgeroepen. Voor zijn werk hanteerde als stelregel: eenvoudig, maar harmonisch aantrekkelijk.

Julius Stein, zoals zijn ware naam luidde, werd in Londen geboren en emigreerdeals zevenjarig jongetje met zijn ouders naar Chicago. Daar was al snel duidelijk dat hij muzikaal talent had. Als wonderkind speelde hij een pianosolo bij het Chicago Symphony Orchestra en later werd hij de pianobegeleider van vedetten als Al Jolson, Sophie Tucker en Fanny Brice. Zijn eerste Broadway-musical, High Button Shoes, dateert uit 1947. Het theater betekende vrijheid, zei hij, want alleen daar kreeg een componist de kans zijn werk ongewijzigd uitgevoerd te krijgen “tenzij het publiek bewijst dat hij ongelijk heeft gehad”. De meeste van zijn hits zijn dan ook afkomstig uit musicals, behalve het door Frank Sinatra gezongen Three coins in the fountain uit de gelijknamige film, dat in 1954 de Oscar voor de beste film-song kreeg.

Bij voorkeur schreef Styne zijn nummers voor een karakter in een dramatische context. Zo ook het befaamde People, dat in 1964 voor het eerst opklonk in de musical Funny girl met Barbra Streisand in de hoofdrol. Hij staat te boek als haar ontdekker - niemand durfde het aan de produktie te laten dragen door de toen onbekende Streisand, maar Styne hield vol dat ze “sensationeel” was en nam zich voor de anderen te overreden door een nummer te schrijven waarin ze alle facetten van haar zangtalent kon laten horen.

Styne bleef tot op hoge leeftijd actief. Eind vorig jaar ging op Broadway zijn musical The red shoes in première, gebaseerd op de gelijknamige film. Maar binnen twee weken werd de produktie wegens gebrek aan succes uit de roulatie genomen. Het was de grootste flop in een carrière die vooral uit successen bestond.

    • Henk van Gelder