Italië arresteert 'Koning van Napels'

ROME, 21 SEPT. De vroegere Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Antonio Gava, in de jaren tachtig een van de machtigste politici binnen de regerende christen-democratische partij, is gisteren gearresteerd op verdenking van nauwe samenwerking met de Camorra, de Napolitaanse versie van de mafia.

De 64-jarige Gava, destijds verantwoordelijk voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad, wordt ervan verdacht de Camorra systematisch overheidscontracten te hebben toegespeeld en haar te hebben beschermd in ruil voor politieke steun. Hij gold als een soort onderkoning van Napels.Na een langdurig verhoor in een gevangenis in Rome heeft Gava huisarrest gekregen. Hij lijdt aan een ernstige vorm van suikerziekte. Gava en andere voormalige christen-democraten zijn vaak verdacht van banden met de georganiseerde misdaad, maar het is voor het eerst dat zo'n prominente politicus van het oude bestel daadwerkelijk wordt gearresteerd.

Er is in Napels een hechte, permanente band gegroeid tussen politiek en misdaad, zei de Napolitaanse procureur Agostino Cordova op een persconferentie. Politici onderhandelden zelf, zonder tussenpersonen, met de leiders van de Camorra.

Gava's familie, afkomstig uit de regio Veneto in Noordoost-Italië, heeft decennia lang een dominerende rol gespeeld in Napels. Gava zelf werd Don Antonio genoemd. Veel mensen probeerden zijn ring te kussen, een teken voor de feodale verhoudingen in de stad.

De band met de Camorra is begin jaren tachtig gegroeid, nadat de christen-democraat Ciro Cirillo was ontvoerd door de linkse terreurgroep Rode Brigades. Hoewel de christen-democraten drie jaar daarvoor hadden geweigerd te onderhandelen met de ontvoerders van hun partijvoorzitter Aldo Moro, zochten zij nu contact met de Camorra, om diens bemiddeling te vragen. Gava heeft daarbij volgens de Napolitaanse justitie een leidende rol gespeeld. Cirillo werd vrijgelaten en dat was het begin van een langdurig contact. De Camorra heeft op enorme schaal geprofiteerd van de overheidsgelden die naar Napels en omgeving stroomden na de aardbeving in 1980.

Mede daardoor zijn politici uit dat gebied in de jaren tachtig een hoofdrol gaan spelen in de nationale politiek. Gava gold als de kingmaker van de christen-democraten.

De arrestaties, behalve Gava zijn nog drie anderer voormalige politici gearresteerd, komen na een onderzoek van ongeveer twee jaar. Basis hiervan zijn de verklaringen van Pasquale Galasso, een voormalige Camorrista die is gaan samenwerken met de justitie.

“De arrestatie van Gava laat de huidige kracht van de staat zien”, zei de neofascist Alessandra Mussolini, nu een van de belangrijkste politici in Napels. Minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni zei dat de arrestatie van Gava het bewijs is “dat er in Italië geen idolen of totems of taboes zijn die de magistratuur niet kunnen neerhalen.”

    • Marc Leijendekker