Handelstekort VS jaagt Dow Jones omlaag

WASHINGTON, 21 SEPT. Het Amerikaanse tekort op de handelsbalans is in juli met ruim 21 procent gestegen tot 10,9 miljard dollar. Dat is het een na hoogste tekort ooit.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren gepubliceerd. Op de financiële markten werd heftig op het Amerikaanse handelstekort gereageerd met forse koersdalingen.

De blijvend hoge importen en een dalende export hebben het verschil verder vergroot. Met name de stijgende olieprijs en een dalende verkoop van vliegtuigen werden genoemd als oorzaak. Het handelstekort is het grootste sinds januari 1992, toen het ministerie begon met de gecombineerde opgave van de handel in goederen en die in diensten. De goederenhandel resulteerde in juli in een tekort van 15,7 miljard dollar (27 miljard gulden), de dienstenhandel in een overschot van 4,7 miljard dollar.

Over de eerste zeven maanden van dit jaar zijn de VS er met de handel met het buitenland 61,2 miljard dollar bij ingeschoten. Dat is een stuk meer dan de 40,9 miljard dollar die zij in de eerste zeven maanden van het afgelopen jaar te kort kwamen. De handel met Japan leverde de VS een tekort op van 5,7 miljard dollar, na 5,5 miljard dollar in juni. De twee landen onderhandelen al jaren over het terugbrengen van het tekort, maar de gesprekken hebben tot nu toe weinig opgeleverd.

Vanmorgen begon in Washington een nieuwe Japans-Amerikaanse overlegronde. Op 30 september is de volgende sluitingdatum van de lopende besprekingen. Mochten de twee landen niet tot een overeenkomst komen over het verminderen van het Japanse overschot met de Verenigde Staten, dan volgen Amerikaanse sancties.

De meeste analisten hadden gerekend op een veel lager tekort dan 9,5 miljard dollar. Zij verwachten nu dat de Amerikaanse dollar zwak blijft tegenover de Europese munten en de Japanse yen, wat kan leiden tot hogere invoerprijzen. Dat wakkerde gisteren de inflatie-angst verder aan, die afgelopen vrijdag al was opgelopen nadat bleek dat de Amerikaanse economie niet zoals verwacht terugvalt maar juist onverminderd verder groeit.

De verzwakking van de obligatiekoersen in New York sloeg over naar de Europese koersen en drukte de koersen van Amerikaanse en Europese aandelen. De Dow Jones-aandelenindex in New York werd het zwaarst getroffen. De index gaf ruim 67 punten, bijna twee procent, prijs op 3869 punten.

Volgens de nieuwe gegevens exporteerden de Verenigde Staten in juli voor 56,5 miljard dollar, 3,2 procent minder is dan de 58,4 miljard dollar van juni. Het merendeel van de exportvermindering komt voor rekening van civiele vliegtuigen. De uitvoer daarvan nam af met 54,4 procent. De import steeg in waarde met 0,1 procent tot een record van 67,5 miljard dollar. In juni kwam de invoer uit op 67,4 miljard dollar. Vooral de import van halfgeleiders en ijzer- en staalprodukten groeide. (AP, Reuter)