Gevangen Koerden weer kandidaat voor parlement

ANKARA, 21 SEPT. Zes van de acht Koerdische politici die in Turkije worden berecht op verdenking van hoogverraad en separatisme, stellen zich opnieuw kandidaat als het plan van premier Tansu Çiller doorgaat om in december tussentijdse parlementsverkiezingen te houden. De zes lieten dat gisteren vanuit hun cel in Ankara weten.

De Koerdische politici worden sinds maart gevangen gehouden, nadat hun parlementaire onschendbaarheid was opgeheven. Na de sluiting van hun Democratische Partij (DEP) in juni raakten ze, met uitzondering van Mahmut Alinak, eveneens hun parlementszetels kwijt. Alinak behoorde niet tot de DEP en is formeel nog steeds parlementslid. Hij kan zich dan ook niet kandidaat stellen. Leyla Zana, de enige vrouw onder de gevangen Koerdische ex-parlementariërs, kampt met een slechte gezondheid. Zij heeft nog niet laten weten of ze opnieuw beschikbaar is.

Al maandenlang wordt in Turkije gesproken over de mogelijkheid van tussentijdse verkiezingen. 22 van de 450 zetels in het parlement zijn inmiddels vacant. Als daar nog één onbezette zetel bijkomt moeten er binnen drie maanden nieuwe verkiezingen worden gehouden in de districten die niet meer in het parlement zijn vertegenwoordigd. Çiller kondigde gisteren aan dat wat haar betreft die verkiezingen zo snel mogelijk moeten plaatshebben. Haar Partij van het Juiste Pad (DYP) bereidt een wetsvoorstel voor waarin 4 december als datum wordt genoemd.

De vrees bestond aanvankelijk dat de fundamentalistische Welvaartspartij, die bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart rond 20 procent van de stemmen behaalde, ook bij tussentijdse verkiezingen hoog zou kunnen scoren. Met name in het Koerdische Zuidoosten, waar nogal wat vacante zetels zijn, was de aanhang van de Welvaartspartij groot nadat de DEP zich in maart uit de verkiezingsrace had teruggetrokken omdat tal van lokale DEP-politici werden vermoord of gearresteerd. Çiller lijkt op samenwerking met de ultra-nationalistische Partij van Nationale Actie aan te sturen om dat deze keer te verhinderen.

In een deel van de Turkse pers wordt aangevoerd dat een terugkeer van de Koerden in het parlement Europa mild zal stemmen. Sinds de gevangenneming van de Koerdische politici staat Turkije onder een spervuur van internationale kritiek wat betreft de gebrekkige democratie en de slechte naleving van de mensenrechten.