Frankrijk garandeert opvang van twee meisjes

DEN HAAG, 21 SEPT. De twee Franse meisjes die in Nederland verblijven omdat zij thuis in Parijs zouden worden mishandeld, worden bij terugkeer in Frankrijk eerst in contact gebracht met een officier van justitie en een kinderrechter. Zij bekijken wat er verder met hen moet gebeuren.

Deze garantie heeft de Franse justitie gegeven toen het verzoek om uitwijzing van de twee meisjes maandag bij het ministerie van justitie in Den Haag binnen kwam. Een woordvoerder van het ministerie zei vanochtend dat, indien nodig, een kinderrechter in Groningen zich op korte termijn over het verzoek zal uitspreken.

De 7-jarige meisje Hadjira Cherchour en haar 13-jarige nichtje Mahdia Cherchour bleven na een vakantie in Nederland achter omdat de moeder van Hadjira de meisjes zou mishandelen. Het 7-jarige meisje verblijft bij de familie Dijkema in Niekerk. Deze vechten het Franse uitwijzingsverzoek niet aan. Het enige dat de pleegouders willen is dat de Franse autoriteiten het kind horen en de klachten over mishandeling serieus nemen.

Het oudere nichtje Mahdia heeft asiel aangevraagd in Nederland. Gedurende de asielprocedure verblijft zij niet bij haar vakantie-ouders maar in de voogdijinstelling Stichting De Opbouw in Nunspeet. Volgens de pleegouders mochten zij geen contact meer met het meisje hebben. De instelling ontkent een contactverbod te hebben opgelegd. “Wij willen het meisje buiten de publiciteit houden maar als de pleegouders haar willen zien houden wij dat niet tegen. We zullen de pleegouders vandaag voor een gesprek uitnodigen”, aldus een praktijkbegeleider van de instelling.