Droogte stuwt koffieprijs naar hoogste peil negen jaar

LONDEN, 21 SEPT. De prijs van koffie op de goederentermijnmarkt is opnieuw fors gestegen. Gisteren bereikten de prijzen voor Robusta-koffie in Londen even een hoogte van 4089 dollar per ton, het hoogste punt van de afgelopen negen jaar. Vanmorgen hield de prijs stand op een niveau van 4075 dollar per ton.

Handelaren maken zich met name zorgen om de koffie-oogst in Brazilië, dat de grootste producent koffie ter wereld is. Eerder dit jaar werd een deel van de oogst vernield door vorst, die tot tweemaal toe toesloeg. Ditmaal is het een droogteperiode in Brazilië die de resterende oogst bedreigt.

Alleen een regenperiode kan de oogst nog redden. Een te korte regenperiode zou de planten ertoe bewegen te bloesemen, waarna ze extra kwetsbaar worden voor een nieuwe droogte. Ook de derde koffieproducent ter wereld, Indonesië, kampt met droogte.

Handelaren waren vanmorgen positief over het verder stijgen van de koffieprijs. Zij signaleren, naast de onzekere vooruitzichten voor het aanbod van koffie, ook een aantrekkende vraag.

Door de hoge koffieprijzen hebben de afnemers van koffie gewacht met het inkopen van nieuwe voorraden. Aan de vooravond van de winter op het Noordelijk halfrond, waarin de koffieconsumptie fors toeneemt, zijn de voorraden zodanig geslonken dat er een nieuwe aankopen nodig zijn om ze weer op peil te brengen.