Dialoog Birmese junta met Suu Kyi

RANGOON, 21 SEPT. De militaire junta van Birma heeft gisteren een onderhoud gehad met oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Het was de eerste maal dat de militairen een dialoog aangingen met de 49-jarige Suu Kyi, sinds zij vijf jaar geleden onder huisarrest werd geplaatst.

Generaal Than Shwe, de voorzitter van de Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag (SLORC), de naam waaronder de junta sinds 1988 regeert, ontving Aung San Suu Kyi gisteren in een gastenverblijf van het ministerie van defensie. Bij het overleg was ook de secretaris van de SLORC, Khin Nyunt, aanwezig, die door velen wordt gezien als de echte sterke man.

De Birmese televisie vertoonde beelden van de ontmoeting en alle kranten mochten vandaag uitgebreid verslag doen van de gebeurtenis. Over de inhoud van de besprekingen zijn echter geen mededelingen gedaan. De staatstelevisie meldde dat het onderhoud in een hartelijke sfeer was verlopen.

Waarnemers leiden uit de ontmoeting af dat de militairen mogelijk bereid zijn hun dictatuur enigszins te verlichten, maar ze manen tot voorzichtigheid. De afgelopen jaren leek de SLORC al eerder over te zullen gaan tot meer openheid. In 1990 werden er zelfs min of meer vrije verkiezingen gehouden. Toen deze op een zeer grote overwinning uitliepen voor de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi, annuleerden de militairen de verkiezingen en verhardde de dictatuur weer.

“Dit (de dialoog met Suu Kyi) is een stap in de goede richting en naar we hopen het begin van een serie gesprekken”, zei een Westerse diplomaat in Rangoon vandaag. Volgens de diplomaat hebben de militairen met de ontmoeting erkend dat zij niet om Aug San Suu Kyi heen kunnen. De oppositieleidster, een dochter van de in 1947 vermoorde 'vader des vaderlands' Aung San, geniet een grote populariteit in haar land.

Sui Kyi, die is gehuwd met een Brit en jarenlang in Groot-Brittannië woonde, keerde begin 1988 terug naar Birma op het moment dat er in het land een volksopstand gaande was tegen de militairen, die vanaf 1962 het land in hun greep hebben. In september 1988 sloeg het leger de opstand op harde wijze neer, waarbij waarschijnlijk enige duizenden mensen om het leven kwamen.

Amnesty International en Westerse regeringen hebben het regime in Rangoon verscheidene keren veroordeeld wegens grove schendingen van mensenrechten. De Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en andere winnaars van de Nobelprijs hebben bij herhaling aangedrongen op de vrijlating van Suu Kyi. (AP, Reuter)