Den Haag raakt steun Rijk kwijt

Niet bekend

Nu de geldinjectie voor de al jaren in geldnood verkerende gemeente uitblijft, sluiten B en W de mogelijkheid niet uit om de zogeheten artikel 12-status aan te vragen. In dat geval wordt Den Haag weliswaar financieel extra ondersteund, maar de gemeente moet voor haar uitgaven eerst toestemming aan het rijk vragen.

De overheid besloot in 1991 de met geldproblemen kampende gemeente over de periode van 1992 tot 1996 een zogenoemde overbruggingsbijdrage te verlenen van in totaal 175 miljoen gulden. Jaarlijks kwam dat neer op een bedrag van 35 miljoen. Voorwaarde was wel dat de gemeente een sluitende begroting moest presenteren. Van de overbruggingsbijdrage heeft Den Haag al 105 miljoen ontvangen, de resterende 70 miljoen gulden zou betaald worden na de herverdeling van de geldmiddelen uit het Gemeentefonds. Die herverdeling is echter tot 1997 uitgesteld, zodat Den Haag verstoken is van het eerder toegezegde bedrag.

Hoewel de gemeente de afgelopen vier jaar 165 miljoen gulden heeft bezuinigd, bedraagt het negatief vermogen bijna 200 miljoen. In 1994 had Den Haag voor het eerst sinds jaren een sluitende begroting.