Turks protest tegen Griekenland

ANKARA, 20 SEPT. Turkije heeft bij de Griekse regering een scherp protest ingediend naar aanleiding van een incident waarbij een Griekse patrouilleboot zondag het vuur opende op Turkse vissersboten in de Egeïsche Zee. Volgens de Turkse autoriteiten, die volhouden dat het Griekse oorlogsschip zonder enige waarschuwing vooraf het vuur opende, zou het incident ernstige gevolgen kunnen hebben. De Grieken zouden de vissers, die zeiden in internationale wateren op 10 mijl van de Griekse kust te hebben gevist, later hebben toegevoegd dat ze zich binnen de “Griekse 12-mijlszone” bevonden. De Griekse autoriteiten op hun beurt stellen dat de vissers zich op 2,5 mijl van de kust bevonden. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mümtaz Soysal, onderstreepte gisteren op de televisie dat het incident de Turkse vrees bevestigde dat de Griekse autoriteiten van plan zijn de territoriale wateren van 6 naar 12 mijl uit te breiden. Dat zou volgens hem reden voor oorlog zijn. (Reuter, AP)