Studenten trots op hun vindingrijke bezetting

ROTTERDAM, 20 SEPT. Onderwijsambtenaar A. Hoefnagel briest van woede. Net een frisse neus gehaald en nu kan ze haar kantoor niet in. Terwijl er nota bene een vergadering gepland staat en de kinderen op de peuterspeelzaal op haar wachten. “Ik zou zeggen: pak Ritzen gewoon in zijn auto. Wij hebben niets met die plannen van doen.”

Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen is bezet, vertelt een groepje Delftse studenten haar. Waarom hebben ze in vredesnaam geen gesprek aangevraagd? Haar collega Rob Oldenburg weet het antwoord: “Een vredelievende actie, het ritme ontregelen, media erbij, dat heeft effect. En heel eerlijk gezegd heb ik met de studenten te doen. De aangekondigde ingrepen op de beurs zijn niet niks.”

Gistermiddag rond één uur drongen vijftien studenten uit Delft via de brandladders aan de gevel het departement van onderwijs, cultuur en wetenschappen in Zoetermeer binnen om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen van één miljard gulden op studiefinanciering. Een medestudent, 'toevallig' in de ambtelijke bibliotheek, had de balkondeur pal boven de kamer van minister Ritzen opengezet. Toen de bewakers de indringers op videocamera's registreerden, werd het gebouw volgens de instructies met een druk op de knop hermetisch afgesloten.

De studenten hoopten met de bewindsman een discussie af te dwingen over hun eigen studiefinancieringsplannen. In de ogen van de Delftenaren kan een soort academici-belasting studenten echt onafhankelijk maken van hun ouders. Daarbij lenen studenten hun beurs en dragen ze later hun schuld af naar rato van het inkomen dat ze verdienen. Buiten groeit de irritatie. Genode gasten als HBO-Raad voorzitter A. van der Hek moeten onverrichter zake huiswaarts keren. Zo'n zeventig medestudenten wachten op een signaal van hun strijdmakkers binnen. Na een uur spreekt de onderwijsvoorlichter het verlossende woord: morgenochtend zal met de studenten worden overlegd. Een uur later lijkt het alsof er helemaal geen bezetting is geweest.

“We wilden geen braak, daar krijg je rotzooi van en dat komt ons image niet ten goede”, legt bezetter Olaf Pots (22), student civiele techniek, na afloop uit. Kistjes aan zijn voeten, rugzak met 'catering' en een schroefboormachine in zijn hand, want je weet nooit of het weer wordt zoals in november 1985. Toen werd het ministerie een halve dag bezet door vijfhonderd studenten die protesteerden tegen studiefinancieringsplannen van toenmalig minister Deetman. Onder de studenten vielen drie gewonden en in het gebouw zelf waren op beperkte schaal vernielingen aangericht.

Pots is tevreden. Dit maal hadden ze aan werkelijk alles gedacht. “Onderwijs is een van de best beveiligde overheidsgebouwen, daar kunnen ze in de Bijlmerbajes nog iets van leren.” Met Delftse vrienden heeft hij onder het mom van een afspraak met de voorlichter het gebouw uitgebreid verkend, tekeningen gemaakt van trappen, deuren, en liften en buiten foto's geschoten van de beveiligingscamera's aan de gevel. Pots: “Zo indolent is de student anno 1994 niet. We zijn vindingrijk, op deze manier geven we ruchtbaarheid aan de plannen. Want het gros van de studenten weet nog niet waar het om gaat.”