Staking bij omroep RAI na benoeming van vier leden partij Berlusconi

ROME, 20 SEPT. De journalisten van de Italiaanse staatsomroep RAI zijn vandaag in staking gegaan uit protest tegen de nieuwe benoemingen op sleutelposten van de zender die zaterdag bekend werden. Zij vrezen dat het kabinet-Berlusconi hiermee greep zal krijgen op het nieuws.

De staking is om zes uur vanochtend begonnen en is uitgeschreven voor 24 uur. Een aantal korte tv-journaals is vanmorgen vervallen. De langere middag- en avondjournaals zouden alleen bestaan uit voorgelezen tekst, zonder beelden.

De belangrijkste bond van RAI-medewerkers, de Usugrai, heeft gisteren besloten tot deze protestactie. Het was het resultaat van lange vergaderingen over de nieuwe benoemingen zaterdag aan het hoofd van de journaals en de drie netten van de RAI.

Vier van de vijf verantwoordelijken voor de nieuwsvoorziening zijn kandidaten van Forza Italia, de partij van premier Silvio Berlusconi. Volgens een verklaring van de bond bestaat er nu ernstig gevaar voor “de correcte en volledige informatie die de publieke omroep moet bieden aan alle burgers.” Maar het protest gaat ook om banen. Het schrappen van banen is een onderdeel van de bezuinigingsoperatie die de raad van bestuur is begonnen. Na jaren van vriendjespolitiek, geldverspilling en slecht management is nu ook volgens tegenstanders van Berlusconi een ingrijpende sanering van de RAI nodig.

Regeringswoordvoerder Giuliano Ferrara zei de reden van alle protesten niet goed te begrijpen. De benoemingen bij de RAI zijn steeds “een cocktail van vriendschappen en politiek klimaat” geweest, zei hij. In het oude bestel is de RAI een speelbal van de politieke partijen geweest en hadden benoemingen vrijwel uitsluitend een politieke achtergrond. De linkse oppositie had sinds eind jaren zeventig een eigen net.

De protesten zijn nu zo sterk om twee redenen. Allereerst gaat Berlusconi door op de oude weg, terwijl hij had beloofd dat hij de onafhankelijkheid van de RAI zou vergroten. Bovendien heeft Berlusconi al een enorme greep op de publieke opinie met zijn drie commerciële tv-zenders - van een machtenscheiding is nog weinig terechtgekomen. Tegenover de 'politieke' RAI stond in de jaren tachtig altijd nog de commerciële tv. Nu dreigt één man zowel de commerciële tv als de publieke omroep te domineren, met als extra reden tot zorg dat Berlusconi nooit veel aandacht heeft besteed aan vrijheid en pluriformiteit van informatie.

Ook de Lega Nord, een van de drie grote coalitiepartijen in Berlusconi's kabinet, heeft gedreigd met protesten. Pogingen van de Lega om een eigen man in de RAI te krijgen, zijn mislukt. Welke vorm haar protest zal krijgen is nog onduidelijk. De Lega wil vervroegde verkiezingen voorkomen, omdat zij er slecht voorstaat in de opiniepeilingen. Er wordt gespeculeerd op gezamenlijke actie met de linkse oppositie. Lega-leider Umberto Bossi heeft geprobeerd Berlusconi onder druk te zetten door een korte openlijke flirt met links, maar bij opiniepeilingen blijkt dat de kiezers van de Lega weinig voelen voor samenwerking met de ex-communisten. Daardoor is Bossi's speelruimte beperkt. De Italiaanse oud-minister van binnenlandse zaken Antonio Gava, een van de machtigste politici binnen de voormalige Christen Democratische Partij, is vanmorgen gearresteerd op verdenking van samenwerkimg met de Camorra, een Napolitaanse variant op de Mafia. De arrestatie van Gava is onderdeel van een arrestatiegolf tegen 160 verdachten. Gava heeft in de jaren zeventig en tachtig het politieke leven in Napels gedomineerd. Zijn macht in de nationale politiek was gebaseerd op de stemmen die hij in Napels kreeg.

    • Marc Leijendekker