Rijksmuseum verwerft buste van Xavery

AMSTERDAM, 20 SEPT. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft onlangs een tot dusver vrijwel onbekende marmeren portretbuste verworven van de 18de-eeuwse Haagse beeldhouwer Jan Baptiste Xavery (1697-1742). Het werk komt volgens het museum uit Portugal en is via de Parijse kunsthandel gekocht door de Rijksmuseum-Stichting voor een bedrag van ongeveer 600.000 gulden. Het museum bezit nog vier beeldhouwwerken van Xavery.

Xavery genoot in zijn tijd een grote reputatie. Hij was beeldhouwer aan het stadhouderlijk hof en tot zijn klantenkring hoorden adel en diplomaten uit binnen- en buitenland. Het portret uit 1737 stelt de Portugese ambassadeur Don Luis da Cunha voor, die een belangrijke rol speelde in het diplomatieke en culturele leven van die tijd. Volgens het Rijksmuseum hoort de 80 centimeter hoge buste tot de meest indrukwekkende gebeeldhouwde portretten die in de 18de eeuw in ons land zijn gemaakt. Het toont de 75-jarige Da Cunha als een statig personage, gekleed in een kuras en mantel.

De nieuwe aanwinst is tot en met 11 december in het Rijksmuseum te zien op de presentatie Schijnwerper op sculptuur, die is gewijd aan de portretten van Xavery. Getoond worden formele bustes in marmer en informelere portretten in terracotta. Ook zijn er portretstudies in gebakken klei tentoongesteld, die een beeld geven van de manier waarop Xavery werkte. De expositie, die wordt gehouden in het kader van de landelijke manifestatie Beelden in Nederland, bevat werk uit het Rijksmuseum en uit andere collecties.