Reactie op kapitaalmarkt; Banken duwen woning-rente boven 8 pct

ROTTERDAM, 20 SEPT. De rentetarieven voor woninghypotheken gaan over de hele linie omhoog. De vier grootste geldgevers voor woninghypotheken verhogen met ingang van vandaag of morgen hun rente. Zij reageren daarmee op de stijging van de rentetarieven op de kapitaalmarkt van de laatste weken.

De Rabobank, de marktleider op de woninghypothekenmarkt, beraadde zich aan het begin van de middag nog, maar een woordvoerder van de coöperatieve bank noemde het “onvermijdelijk dat de tarieven verhoogd zullen worden.”

Vanochtend verhoogde ook het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, de nummer vier op de woninghypotheekmarkt, haar tarieven. De meeste rentepercentages gaan met 0,3 procentpunt omhoog. De rente op een vijf jaar annuïteitenhypotheek stijgt naar 8,1 procent.

Het rondje renteverhogingen werd gisteren afgetrapt door de Postbank, die een verhoging met eveneens 0,3 procentpunt afkondigde. Met ingang van vandaag verhoogt de Postbank de rente op een vijfjarige hypotheek op annuïteitenbasis met gemeentegarantie naar 8 procent. Vorige week had Zürich Leven, een kleine verzekeraar, met een renteverhoging al het signaal gegeven dat het rommelde aan het rentefront.

Op de kapitaalmarkt zijn de rentetarieven na een luwteperiode van enkele maanden weer aan het oplopen. Het rendement op de vijfjarige staatslening, dat toonaangevend is voor de vaststelling van de tarieven op woninghypotheken, ligt nu op 7,15 procent. Het rendement op de staatslening met een tienjarige looptijd is boven de 7,5 procent gekomen. In februari was het rendement nog 5,5 procent.

ABN Amro, nummer drie op de markt, beraadde zich vanochtend nog op een renteverhoging. In financiële kringen gaat men ervan uit dat de bank de concurrentie zal volgen in de rentestijging.

Morgen worden al renteverhogingen van kracht bij de ING Bank en bij verzekeraar Nationale-Nederlanden. Bij de ING Bank wordt het rentetarief op de vijf jaars annuiteitenhypotheek met gemeentegarantie 0,3 procentpunt hoger op 8,3 procent. Bij Nationale -Nederlanden bedraagt de verhoging ook 0,3 procentpunt.

ING Bank, Nationale en de Postbank zijn alle drie dochters van verzekerbank ING. Samen zijn zij de tweede aanbieders op de woninghypothekenmarkt. Volgens een woordvoerder houdt ING Bank vast aan haar rentevisie op wat langere termijn dat de kapitaalmarktrente in Nederland en Duitsland zich “lager tot stabiel” zal ontwikkelen.