Raadgevers van Aristide hekelen akkoord Haïti

WASHINGTON, 20 SEPT. Raadgevers van de in ballingschap levende Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide hebben kritiek geuit op het Amerikaans-Haïtiaanse akkoord dat gisteren in Port-au-Prince is gesloten.

Een naaste adviseur van Aristide, de Washingtonse advocaat Mike Barnes, noemde de overeenkomst tussen de Amerikaanse delegatie onder leiding van de vroegere president Carter en het Haïtiaanse bewind gisteren “zeer onvolledig”.

Het akkoord zou de militaire leiders in staat stellen amnestie te krijgen voor de duizenden moorden en verkrachtingen die zij gepleegd hebben. Barnes zei ook dat het akkoord onvoldoende garantie biedt dat de militaire leiders hun posten werkelijk zullen verlaten. Volgens de overeenkomst mogen de militaire leiders in Haïti tot 15 oktober aan de macht blijven. In het akkoord wordt wel het “bevorderen van de democratie” in Haïti genoemd, maar valt niet de naam van Aristide. Aristide heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op het akkoord.

Een andere medewerker van Aristide in Washington, Renaud Bernardin, noemde het een “zeer slecht” akkoord dat legitimiteit verschafte aan de coupplegers. “We zijn voor een voldongen feit gesteld en hebben aan dit akkoord geen deel gehad”, aldus Bernardin. Volgens ingewijden hebben de raadgevers van Aristide geweigerd dit weekeinde de Amerikaanse delegatie in Port-au-Prince te ontmoeten omdat deze zich ook met de Haïtiaanse machthebbers wilde onderhouden.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Clinton gisteren na het binnenmarcheren van de Amerikaanse troepen in Haïti met lauw enthousiasme gesteund. De regering-Clinton is in een resolutie opgeroepen om de troepen “zo snel mogelijk” terug te trekken, maar een datum is niet genoemd.

De resolutie, die door het Huis met 353 tegen 45 stemmen werd aangenomen, prees de “professionele uitmuntendheid en het toegewijde patriottisme” van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het Democratische Congreslid, David Mc Curdy, zei gisteren dat de resolutie geen steunverklaring is voor het Haïti-beleid van president Clinton of een machtiging geeft voor een bezetting op de lange termijn. De Congresleden willen vooral snel voorgelicht worden over de plannen die het Witte Huis met Haïti heeft. De kritiek bleef over het algemeen gedempt, ook van de oppositie. De Republikeinse senaatsleider, Robert Dole, had lof voor president Clinton, ex-president Carter en de andere leden van diens delegatie die het akkoord in de nacht van zondag op maandag met de junta sloten, maar hij vroeg zich wel kribbig af of de bezettingsmacht niet in een 'Somalisch moeras' zou belanden.

De leider van de Democratische meerderheid, senator George Mitchell, was minder terughoudend dan voor het akkoord met Haïti en zei dat Clinton “veel lof verdient voor zijn leiderschap en zijn vastberadenheid. Het is duidelijk dat dit resultaat niet mogelijk zou zijn geweest zonder zijn leiderschap”.

President Clinton waarschuwde gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat de Amerikaanse troepen in Haïti nog veel moeilijkheden moesten overwinnen en dat de operatie “niet zonder risico's” is. De eerste, gebrekkige opiniepeilingen laten zien dat plotseling een meerderheid van de Amerikanen achter president Clinton staat. Oppositieleider Dole waarschuwde dat die steun over “30 dagen, 60 dagen, negen maanden na nu” zou wegvallen “als iemand alle kosten gaat optellen of als iemand verwond raakt”.

    • Maarten Huygen