POLITIE

J. Brand

Toen hoofdcommisaris J. Brand van de Haagse politie in 1982 voor het eerst met de bereden brigade de Koninklijke Stoet vooruitging, zat hij in een auto. Hij was net aangetreden en nog te kort in training om al te paard te gaan, zoals de traditie van Prinsjesdag voorschrijft. Inmiddels heeft hij zijn balans gevonden en leidt hij zijn paard probleemloos in traag tempo naar het Binnenhof.

Voor de gelegenheid draagt Brand dan zijn gala-uniform met bijzondere broek. “En wel één die aan het been is aangesneden”, aldus de hoofdcommisaris. Het decorum op Prinsjesdag neemt hij met plezier in acht. Alle aandacht moet voor Hare Majesteit de Koningin zijn. Zij gaat de verenigde vergadering van de Staten-Generaal openen. Hij begeleidt haar alleen maar.

Voor de elfde keer escorteerde Brand dit jaar Hare Majesteit en was hij erbij toen zij de troonrede uitsprak. “Toch een bijzonder moment in de democratie.” Als het aan Brand zou liggen, begeleidde hij haar tot in lengte van jaren. Maar ook aan zijn ambtelijke carrière komt een eind. Toen hij dit jaar van zijn paard stapte, dacht hij even: hierna nog maar twee keer. Daarna gaat hij met pensioen.